Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Amsterdamski aerodrom zabranjuje privatne avione i noćne letove

  Uprava holandskog aerodroma Shipol-Amsterdam najavila je da će zabraniti noćne letove i privatne mlaznjake da bi se smanjilo zagađenje gasovima i bukom.

  To znači da će godišnje biti 10.000 letova manje.

  Te promene u jednom od najvećih evropskih vazduhoplovnih čvorišta trebalo bi da stupe na snagu u sezoni 2025-2026. godine.

  „Jedini put je da budemo tiši, čistiji, brži“, rekao je izvršni direktor aerodroma Rud Sondag i dodao da će zabrana noćnih letova doneti mir stanovništvu u okolini.

  Privatni maznjaci će biti zabranjeni jer izazivaju „neproporcionalnu količinu zagađenja bukom i emisije CO2 po putniku“- 20 puta više emisije CO2 od velikih komrcijalnih aviona.

  Holandska policija je u novembru privela nekoliko stotina klimatskih aktivista koji su blokirali pistu aerodroma, vozili po njoj bicikle i sedeli ispred hangara privatnih mlaznjaka.

  Holandske vlasti su u junu 2022. saopštile da će do 2024. godine smanjiti godišnji broj letova na aerodromu Shipol sa 500.000 pre epidemije korona virusa, na 440.000, kako bi ograničile zagađenje bukom i gasovima.

  Velike aviokompanije, među kojima KLM, Delta i IziDžet (EasiJet) su u martu najavile da će tražiti sudsku zaštitu od te odluke holandske vlade.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE