Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Amerikanci protiv zabrane ROBOTA UBICA

  Sjedinjene Američke Države odbacuju zahteve za obavezujući sporazum o regulaciji ili zabrani upotrebe „robota ubica“ i umesto toga predlažu „kodeks ponašanja“ u Ujedinjenim nacijama.

  Govoreći na sastanku u Ženevi čiji je fokus pronalaženje zajedničke osnove o upotrebi tzv. smrtonosnog autonomnog oružja, američki zvaničnik Džoš Dorison je odbacio ideju o regulaciji njegove upotrebe putem „pravno obavezujućeg instrumenta“.

  Vladini stručnjaci su se pripremali na sastanku za razgovore na visokom nivou na konferenciji o Konvenciji o izvesnim vrstama konvencionalnog oružja koja će biti održana od 13. do 17. decembra.

  „Prema našem mišljenju, najbolji način da se ostvari napredak bio bi preko uspostavljanja neobavezujućeg kodeksa ponašanja“, rekao je Dorison na sastanku.

  UN su domaćin diplomatskih pregovora u Ženevi od 2017. godine, čiji je cilj postizanje sporazuma o tome kako se odnositi prema upotrebi robota ubica.

  Aktivisti i jedan broj zemalja traže potpunu zabranu bilo kakvog oružja koje bi moglo da upotrebi smrtonosnu silu bez ljudskog nadzora i bez ljudi koji bi izdali finalno naređenje za ubistvo.

  Generalni sekretar UN Antonio Gutereš se u novembru 2018. pridružio zahtevima za zabranu, ali zemlje do sada nisu postigle saglasnost ni o tome da li postoji potreba za regulacijom oružja.

  Jedan broj zemalja, uključujući SAD i Indiju, su tokom debate u četvrtak kritikovale ideju i pravno obavezujućem sporazumu.

  Dorosin je naglasio da će kodeks ponašanja „pomoći državama da promovišu razumno ponašanje i poštovanje međunarodnog prava“.

  Aktivisti se, međutim, nisu složili.

  „Države imaju istorijsku priliku da obezbede značajnu ljudsku kontrolu nad upotrebom sile i spreče kreiranje sveta u kojem mašine donose odluke o životu i smrti“, rekla je Kler Konboj iz „Kampanje za zaustavljanje robota ubica“, koalicije nevladinih organizacija koje se protive smrtonosnom autonomnom oružju.

  „Nezavisni proces da bi se ispregovarao novi zakon o robotima ubicama bio bi efikasniji i inkluzivniji nego aktuelni diplomatski razgovori“, navodi se u saopštenju Boni Doherti, više istražiteljke za oružje u Hjuman rajts voču.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE