Amerikanci "popustili" oko Severnog toka 2

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Amerikanci “popustili” oko Severnog toka 2

  Vašington i Berlin su postigli sporazum koji će omogućiti završetak kontroverznog gasovoda “Severni tok 2”, te neće biti novih američkih sankcija protiv Nemačke i Rusije, izjavila je zvaničnica SAD Viktorija Nuland.

  Nuland, državna podsekretarka za politička pitanja, rekla je u Kongresu SAD da će dve vlade objaviti detalje sporazuma koji uzima u obzir zabrinutost zemalja Istočne i Centralne Evrope zbog mogućeg negativnog uticaja gasovoda na njih.

  Projektu se oštro protive i demokrate i republikanci u Kongresu SAD, ali i Ukrajina i Poljska, strahujući da će gasovod kojim će ruski prirodni gas stizati do Nemačke, ugroziti energetsku bezbednost Evrope.

  Nuland je navela da sporazum Vašingtona i Berlina predviđa uvođenje sankcija ruskim i nemačkim kompanijama na projektu samo ako Moskva bude koristila gasovod kao političko oružje.

  SAD su se dugo protivile tom projektu i pokušavale da spreče njegovu realizaciju.

  Međutim, izgradnja gasovoda je sada blizu kraja, a SAD su odlučne da ojačaju i obnove veze sa Nemačkom.

  Nuland je potvrdila navode pomoćnika članova američkog Kongresa da je postignut nacrt sporazuma SAD i Nemačke. Oni su rekli i da sporazum predviđa da SAD i Nemačka načine određene konkretne ustupke Ukrajini i Poljskoj.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE