Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pruga, rekonstrukcija

  Amerikanci grade privatne brze pruge

  Privatna brza putnička železnička linija pokrenuta je između dva najveća turistička čvorišta Floride – gradova Majami i Orlando gde vozovi idu 200 kilometara na sat.

  Dosad jedina železnička linija velike brzine u SAD je Amtrakova „Acela“ sa prosečno svega 70 kilometara na sat, ali ponegde i 240 km/h, između Bostona i Vašingtona, koja radi od 2000. godine. Amtrak je u vlasništvu savezne vlade.

  Privatna linija „Brajtlajn“ (Brightline) koja je u petak otvorila brzu liniju Majami-Orlando, gradi još jednu koja će 2027. godine vozovima koji će dostići brzinu od 300 kilometara na sat povezati južnu Kaliforniju i Las Vegas.

  Linija Majami-Orlando je koštala „Brajtlajn“ pet milijardi dolara koje je dao njen vlasnik Fortress Investment Group računajući da će po osam miliona ljudi godišnje tih 378 kilometara putovati za 3,5 sata, 30 minuta kraće od do sada prosečne vožnje.

  Ta kompanija naplaćuje 158 dolara (148 evra) povratnu kartu za poslovnu klasu i 298 dolara (272 evra) za prvu klasu, a četiri povratne karte za porodice i grupe koštaju ukupno 398 dolara (372 evra). Dnevno će tom prugom vozovi saobraćati 32 puta.

  „Brajtlajn“ koja je 2018. godine počela da vozi svoje neonsko žute vozove na 112 kilometara pruge između Majamija i Vest Palm Biča, prva je privatna međugradska železnička putnička služba u SAD posle 100 godina.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE