Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Američki senatori u Beogradu: Razumemo odnose Srbije i Rusije, ali…

  Vašington razume istorijske odnose Srbije i Rusije, ali se nada da će Srbija zajedno sa ostalim demokratskim zemljama učestvovati u partnerstvu da se zaustavi „ničim izazvana invazija“ Rusije na Ukrajinu, izjavio je u Beogradu američki senator Odbora za spoljne poslove Kris Marfi.

  Marfi se sa još dvoje američkih senatora, Džin Šejhin i Tomom Tilisom, sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kako je preneo novinarima, važno je da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji da rat mora da se zaustavi, kao i da je pozovu na odgovornost.

  Marfi je rekao da je cilj njihovog dolaska u Beograd da se potvrde bilateralni odnosi Srbije i SAD za koje kaže da su veoma važni. Kako je preneo novinarima u ambasadi SAD, na sastanku sa Vučićem senatori su izrazili nadu da će ekonomski i politički odnosi dve zemlje biti još jači.

  „Preneli smo i shvatanje o važnom trenutku u kojem se svet suočava sa invazijom Rusije na Ukrajinu i grubom kršenju normi i nadamo se da ćemo svi učestvovati u partnerstvu kako bi ovu ničim izazvanu invaziju Moskve zaustavili“, rekao je Marfi.

  Beograd, 19.04.2022. – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa clanovima Odbora za spoljne poslove americkog Senata, Krisom Marfijem i Dzin Sejhin, kao i sa clanom senatskog Odbora za oruzane snage Tomom Tilisom, danas u Predsednistvu Srbije. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

  Predsednik Srbije je naglasio privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svedoči i glasanje Republike Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim telima.

  Da sve demokratske zemlje Evrope budu zajedno

  Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, Vučić je takođe istakao da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

  „Trgovinska razmena će ove godine dostići iznos od 1,2 milijarde dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima. Nadamo se dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa“, rekao je predsednik Vučić.

  Senatorka Džin Šahin je takođe izrazila nadu da će sve demokratske zemlje Evrope biti zajedno u suprotstavljanju onome što se dešava u, kako je rekla, ničim izazvanom ratu u Ukrajini.

  Šahin je rekla da je jedna od tema sastanka bila i sankcije Rusiji, te da će Srbija i SAD o tome nastaviti da razgovaraju. Senatori su nagasili da Srbija ako sebe vidi na evropskom putu politiku mora da uskladi sa EU.

  Predsednik Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

  Razgovarajući o situaciji u regionu, predsednik je, kao primer uspešne regionalne saradnje, naveo Inicijativu „Otvoreni Balkan“, čiji je cilj dalji razvoj regiona i podizanje životnog standarda svih njegovih građana.

  Izvor: Euronews, Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE