Američki maloprodajni gigant proglasio stečaj

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Američki maloprodajni gigant proglasio stečaj

  Američki maloprodajni gigant Sirs (Sears) koji je nekad dominirao tržnim centrima širom zemlje proglasio je stečaj podlegavši pod ogromnim dugovima i gubicima.

  Kompanija Sirs Holdings, koja je takođe vlasnik Kmarta, podnela je jutros zahtev za stečajnu zaštitu.

  Sirs je nekad dominirao američkom maloprodajom, a počeo je 1880-ih kao katalog sa narudžbinama preko pošte.

  Kompanija je pogođena, zajedno sa mnogim drugim tradicionalnim maloprodajnim grupama, rastućom onlajn konkurencijom firmi kao što je Amazon i druge.

  Sirs je poslednjih godina zatvarao prodavnice i prodavao imovinu dok se borio sa dugom od više od pet milijardi dolara.

  Kompanija ima 90.000 zaposlenih a kada je bila na vrhuncu imala je više od 350.000 i više od tri hiljade prodavnica.

  Sirs je postao najveći američki maloprodajni lanac pre nego što ga je pretekao Valmart (Walmart) 1980-ih.

  Operater kompanija Sirs i Kmart pridružuju se sve većem spisku maloprodajnih kompanija koje su podnele zahtev za zaštitu od stečaja ili su zatvorene poslednjih nekoliko godina u jako konkurentnoj klimi.

  Neki su uspeli da izađu iz stečaja posle reorganizacije kao što je Pejles ŠuSors (Payless ShoeSource), ali drugi nisu kao što je prodavac igračaka Tojs ar as (ToysR US) i Bon-Ton Stores. Oba ova maloprodajna laca morala su da zatvore operacije ove godine ubrzo posle proglašenja stečaja i zaštite na osnovu poglavlja 11.

  “Ovo je kompanija koja je 1950-ih bila kao kolos u američkom maloprodajnom okruženju. Nadamo se da će manji novi Sirs biti zdraviji”, rekao je Kreg Džonson iz konsultantske kompanije za malorodaju.

  Zahtevom za stečaj pod poglavljem 11 odlažu se obaveze kompanije prema njenim kreditorima i daje joj se vreme da reorganizuje dugove i proda delove svog poslovanja.

  S obzirom na veličinu Sirsa, njegov zahtev za stečaj imaće efekat na mnoge stvari – od vlasnika prostora do desetina hiljada zaposlenih.

  Zahtev za stečaj podnet je uoči ključne praznične sezone za kupce i usledio je pošto je generalni direktor i predsednik komapnije Edi Lampert pokušao da spase firmu i da spreči njen odlazak u stečajni sud, do sada.

  Lampert, koji je najveći akcionar, je zajmio sopstveni novac godinama i sklapao poslove da podrži kompaniju.

  Kompanija je prošle godine prodala svoj brend Krafstman (Crafstman), a prethodno je prodala delove Sirs Houmtaun i outlet jedno outlet odeljenje.

  Akcije Sirsa pale su sa oko šest dolara prošle godine na ispod minimalnog jednog dolara koliko je potrebno da vrede da bi ostale da se trguju na indeksu Nasdak. U aprilu 2007. te akcije su se prodavale za 141 dolar.

  Od maja kompanija ima manje od 900 radnji, u odnosu na oko 1.000 koliko je imala na kraju prošle godine. Broj radnji je bio na vrhuncu 2012, kada ih je bilo 4.000 uključujući Sirs Kanada koji je kasnije prodat.

  U martu 2017. Sirs je saopštio da postoji velika sumnja da će uspeti da drži vrata otvorena, ali da se nastavljaju napori.

  Međutim gubici su nastavili da se gomilaju ove godine. U fiskalnom drugom kvartalu koji je završen 4. avgusta neto gubici u kvartalu su porasli na 508 miliona dolara u odnosu na 250 milioan dolara gubitaka u istom kvartalu prošle godine.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP John Minchillo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE