Američke avio-kompanije: 5G bi mogao da izazove HAOS u avijaciji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Američke avio-kompanije: 5G bi mogao da izazove HAOS u avijaciji

  Izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo avio-prevoznika uputili su pismo na adrese više državnih institucija u kojem su izrazili zabrinutost za bezbednost letova od srede, kada bi kompanije AT&T i Verajzon trebalo da počnu sa uvođenjem usluge 5G mreže.

  Oni su u pismu upozorili da avijaciji preti “katastrofalna” kriza za manje od 36 sati, jer bi nova C-Band 5G usluga mogla da učini znatan broj širokotrupnih aviona neupotrebljivim, da izazove “haos” na letovima u SAD i da bi “desetine hiljada Amerikanaca mogli da ostanu zaglavljeni na aerodromima u inostranstvu”.

  “Osim ako naše glavne vazdušne luke ne budu rašcišćene za letove, ogromna većina putničkih i teretnih aviona će u suštini biti prizemljena”, napisali su izvršni direktori Amerikan Erlajnsa, Delta Er Lajnsa, Junajted Erlajnsa, Sautvest Erlajnsa i drugih kompanija u pismu koje prenosi Rojters.

  “To znači da bi u danu poput jučerašnjeg više od 1.100 letova i 100.000 putnika bilo podvrgnuto otkazivanju, preusmeravanju ili kašnjenju letova”, upozorava se u pismu.

  Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) upozorila je da bi potencijalno mešanje frekvenci moglo da utiče na osetljive instrumente u avionu kao što su visinomeri i da ometaju letačke operacije pri slaboj vidljivosti.

  Avio-kompanije su kasno u ponedeljak razmatrale da li da počnu da otkazuju neke međunarodne letove za SAD koji su prema rasporedu letenja planirani za sredu.

  U pismu, koje su takođe potpisali UPS Erlajns, Aljaska Er, Atlas Er, DžetBlu Ervejz i FedEks Ekspres, naglašava se da je neophodna hitna akcija jer će “iskreno govoreći, nacionalna trgovina stati”.

  Pismo je upućeno direktoru Nacionalnog ekonomskog saveta Bele kuće Brajanu Dizu, ministru za transport Pitu Butigigu, upravniku FAA Stivu Diksonu i predsednici Federalne komisije za komunikacije (FČ) Džesiki Rozenvorsel.

  5G što dalje od piste

  Avijacija za Ameriku, grupa koja je organizovala potpisivanje pisma, odbila je komentar, a iz FAA su saopštili da će “nastaviti da obezbeđuju sigurnost putovanja pošto kompanije za bežični internet uvode 5G mrežu”.

  Junajted erlajns je u ponedeljak posebno upozorio da bi problem mogao da utiče na više od 15.000 njegovih letova, 1,25 miliona putnika i tone tereta godišnje.

  Junajted je saopštio da se suočava sa “značajnim ograničenjima za avione 787, 777, 737 i regionalne avione u velikim gradovima kao što su Hjuston, Njuark, Los Anđeles, San Francisko i Čikago“.

  Avio-kompanije traže “da se 5G implementira svuda u zemlji osim unutar približno 2 milje (3,2 km) aerodromskih pista“ na nekim ključnim aerodromima, naveo je Rojters.

  Iz FAA su poručili da nastavljaju da rade sa avio-industrijom i kompanijama za bežični internet u nastojanju da se ograniče kašnjenja i otkazivanja letova zbog 5G.

  Druge vladine agencije se nisu oglasile povodom pisma avio-prevoznika.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE