Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Amazon i Epl ODBILI Makronovu „Tehnologiju u službi dobra“

  Amazon i Epl(Apple) nisu podržali novu francusku inicijativu u sklopu koje bi se tehnološke kompanije javno obavezale plaćati pravedne poreze i štititi privatnost podataka, objavili su francuski zvaničnici.

  Francuski predsednik Emanuel Makron pokušavao je da u protekle tri godine nagovori tehnološke divove na saradnju s vladom u nizu globalnih pitanja, poput suzbijanja govora mržnje, očuvanja privatnosti i plaćanja pravednih poreza.

  Novu priliku Makron je uočio u zgražanju javnosti nad zaradom kompanija u vreme pandemije i njegovi savetnici su objavili da je pokrenuo inicijativu „Tehnologija u službi dobra“, tražeći od kompanija da javno prihvate načela poslovanja u postpandemijskom svetu.

  Potpisnici predsednikove inicijative obavezali su se da će „plaćati pravedne poreze u zemljama u kojima posluju“ i da će sprečavati širenje na internetu „materijala baziranog na seksualnom zlostavljanju djece i sadržaja vezanih za terorizam i za ekstremno nasilje“.

  Obećali su i da će podržati ekološku tranziciju.

  Prema popisu koji je objavila vlada, inicijativu je do sada podržalo 75 izvršnih direktora tehnoloških kompanija, uključujući Guglovog Sundara Pičaija, Fejsbukovog Marka Zakerberga i Majkrosoftovog Breda Smita.

  U oči upada izostanak dvojice velikih, Amazona i Epla.

  Proizvođač iPhonea nije želeo da komentariše inicijativu, a francuski zvaničnici su rekli da nastavljaju razgovore s Eplom koji bi se po njima još mogao pridružiti inicijativi.

  Predstavnik Amazona, koji je po navodima zvaničnika odbio učešće u inicijativi, nije odgovorio na zahtev za komentarom.

  Nova inicijativa nije pravno obvezujuća, ali predsednik će je prema navodima zvaničnika koristiti kao alat za uticaj u pregovorima o oporezivanju digitalnih firmi u sklopu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE