Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Amazon

  Amazon planira da uloži do 4 milijarde USD u AI startap Anthropic

  Amazon je saopštio da će uložiti do 4 milijarde dolara u AI startap Anthropic, deo strateškog partnerstva, jer tehnološki gigant nastoji da se bori protiv Google-a, Microsoft-a i Nvidie za nadmoć.

  Amazon planira da koristi Anthropic-ovu AI tehnologiju u svojim proizvodima i uslugama, dok će se startap oslanjati na Amazon Web Services kao svoje primarne usluge u oblaku i pomoć u Amazonovom razvoju prilagođenih AI čipova, navodi kompanija u saopštenju za javnost.

  Amazon je rekao da će dobiti „manjinsku vlasničku poziciju“ u startapu koji se odnosi na veštačkou inteligenciju kao deo ugovora, ne nudeći još detalja.

  Veruje se da je početna investicija, koju je Amazon napravio u ponedeljak, oko 1,25 milijardi dolara, objavili su Wall Street Journal i Financial Times.

  Amazon, plata

  Amazon (AP Photo/Mark Lennihan, File)

  Šta je Anthropic?

  Anthropic, koji se smatra ključnim rivalom OpenAI koji podržava Microsoft, procenjen je na oko 5 milijardi dolara u svom poslednjem krugu prikupljanja sredstava u maju ove godine, koji je uključivao podršku Google-a.

  Anthropic je 2021. godine osnovala grupa bivših zaposlenih u OpenAI predvođenih bratom i sestrom Dariom i Danielom Amodei. Startap nudi sopstvenog AI asistenta, zvanog Claude (Klod), koji je sličan OpenAI-ovom ChatGPT-u i Google-ovom Bardu.

  Kompanija je svoje proizvode pozicionirala kao sigurniju alternativu nalik ChatGPT-u, tvrdeći da Klodom upravlja skup ugrađenih etičkih principa koji služe kao „ustav“, piše Forbes.

  veštačka inteligencija

  veštačka inteligencija, AI (Unsplash)

  Planovi Amazona

  Amazon, koji želi da se bori protiv rivala u koje spadaju Microsoft, Google i Meta u oblasti veštačke inteligencije, objavio je prošle nedelje da će unapređena verzija njegovog digitalnog asistenta, Alexa, pokretati generativna veštačka inteligencija. Međutim, nejasno je da li će Amazon integrisati Anthropic-ov AI u Alexa.

  Microsoft je uložio 10 milijardi dolara u OpenAI ranije ove godine, kako bi stekao 49 odsto udela u kompaniji. Od tada, OpenAI jezički modeli su integrisani u različite Microsoft-ove proizvode i usluge uključujući Bing pretragu, Office i Windows.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE