Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Alfredo Đanatazio, Microsoft

  „Dalji ekonomski rast celog regiona zavisi od digitalizacije“  

  Digitalizacija iz korena menja načine na koje živimo i radimo te donosi promene i inovacije u svim oblastima rada, pa tako i u IT industriji. Alfredo Đanatazio, regionalni direktor za marketing i operacije za Microsoft Multi-Country, u kojoj nadzire i koordinira aktivnosti u 24 zemlje u koje spada i Srbija, dao je svoje viđenje fenomena digitalizacije, hibridnog rada i uloge koju ova kompanija ima u društvu.  

  • Koje su glavne sličnosti i razlike za 24 zemlje za koje ste odgovorni?

  Svaka zemlja u Centralnoj i Istočnoj Evropi se razvija i ističe dobre strane digitalizacije i identifikuje mogućnosti za sopstveno delovanje. Govore se različiti jezici, kulture su drugačije pa samim tim i nivoi poslovnih prilika. Ono što je fascinantno u 24 zemlje u kojima radim jeste mešanje svih tih elemenata, što nam omogućava novu dozu kreativnosti kada su u pitanju prioriteti u poslovanju. Ono što je pak zajedničko svim zemljama, jesu potrebe korisnika. Ipak, vrsta rešenja i brzina implementacije zavise od spremnosti za podsticanje inovacija u pojedinoj zemlji, zrelosti infrastrukture u lokalnom zakonodavstvu i partnerskom ekosistemu.

  • Kako funkcionišu komunikacije i marketing u tehnološkoj industriji?

  Komunikacije i tehnologija su usko povezane, a, obzirom da smo tehnološka kompanija, nama je jednako važna uloga komunikacija u tehnologiji, ali i uloga tehnologije u komunikacijama. Na primer, koristimo PowerBI da bismo doneli odluke koje se temelje na podacima i alate za saradnju u hibridnom okruženju kao što je Microsoft Teams.

   U vremenu promena, češće procenjujemo prioritete, osiguravajući da se uklapaju u trenutni kontekst. Stoga, ključno je više slušati i planirati sledeću fazu posla, ponovo se povezati, odrediti prioritete i dodati vrednost, bez obzira na segment, organizaciju ili zemlju.

  Uloga marketinga i komunikacija u IT industriji je, kao i u bilo kojoj organizaciji, postavljanje poslovnih smernica, komunikacija i konkurentnosti.

  • Kako Microsoft doprinosi lokalnoj zajednici?

  Naši programi sticanja digitalnih veština pomažu ljudima da pronađu neočekivane prilike u karijeri. Dajemo besplatan pristup resursima sa LinkedIna, GitHuba i Microsoft Learn-a, omogućavajući treninge, podatke o  zapošljavanju, kao i podršku u karijeri. To može pomoći ljudima da izgrade karijere okrenute budućnosti i imati pozitivan dugoročan učinak na celu privredu. U poslednje dve godine, gotovo 60.000 ljudi iz Srbije, prošlo je kroz programe Microsoft inicijative za sticanje digitalnih i na taj način profitiralo u karijeri.  Nastavljamo našu podršku u izgradnji digitalno pismenog društva treninzima i AI for Good programima koji su samo neki od primera kako podržavamo društvo u kojem delujemo kako bi postalo prilagodljivije promenama.

  • Microsoft sprovodi istraživanje koje analizira nove trendove rada. Šta nas čeka, da li je hibridni rad tu da ostane?

  Istraživanje Work Trend Index identifikovalo je 5 ključnih radnih trendova: zaposleni imaju novu krilaticu “isplati li se” i stavljaju svoju dobrobit na prvo mesto, menadžeri se osećaju razapeto između očekivanja vođstva kompanije i očekivanja zaposlenih, pa je potrebno dizajnirati dovoljno fleksibilna radna mesta da svaki zaposleni može osetiti podršku. Istraživanje je takođe pokazalo da fleksibilan rad ne mora da znači da moramo biti “uvek online” i da umrežavanje izvan trenutnog tima doprinosi kreativnosti i inovacijama.  Način na koji radimo nepovratno se promenio, no na poslodavcima i zaposlenima širom sveta je da pronađu i usvoje model koji će biti prihvatljiv za sve. Hibridni rad postao je nova kulturna norma i nema povratka na staro.

  • Šta je bitno za lidera danas, kako se prilagoditi ovoj novoj stvarnosti?

  Lideri moraju imati u vidu da empatija postaje važnija nego ikad. U poslovanju, može biti od pomoći u ublažavanju nekih učinaka novih poslovnih modela na ljude i primarni je katalizator za fleksibilnost koju traže novi trendovi rada.

  Osnovni elementi vođstva u ovoj novoj stvarnosti ostaju isti – sposobnost da verujete svom timu, jasno postavljanje poslovnih ciljeva i unošenje pozitivne napetosti.

  Međutim, način na koji ih sprovodite mora da se promeni. Ishodi moraju biti u fokusu i potrebno je ljudima dati slobodu da nađu najbolji put kako da dođu do tih ciljeva.

  Tehnologiju treba gledati kao važnog saveznika, jer nam alati za produktivnost mogu uštedeti vreme i ubrzati naše napore da realizujemo radne zadatke. Lideri moraju prihvatiti vrednost fleksibilnosti i obratiti pažnju na upravljanje vremenom.

  • Kakve novosti donosi Microsoft?

  Mnoge Microsoft usluge i proizvodi dizajnirani su za hibridno radno mesto, pa tako i novi Windows 11.  Zadovoljava nove zahteve sigurnosti hardvera, donosi više razina zaštite aplikacija, zaštitu bez lozinke i sveobuhvatne usluge u oblaku za upravljanje identitetom, skladištem i pristupom. Takođe, Microsoft sarađuje sa partnerima u Srbiji kako bi obezbedio velike mogućnosti naših proizvoda i veštačku inteligenciju svakom programeru i svakoj organizaciji. Kao korporacija, želimo da postanemo partner koga će sve srpske organizacije izabrati da izgrade svoju digitalnu budućnost i društvo.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Microsoft

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE