Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Aleksandra Vuković Manevski, direktorka poslovnog razvoja Agencije za obrazovanje „Poslovna savršenost”

  Aleksandra Vuković Manevski: „Najveći deficit kadrova je u IT industriji“

  Aleksandra Vuković Manevski, direktorka poslovnog razvoja Agencije za obrazovanje „Poslovna savršenost”, za magazin BIZLife govori o programima obuke koji poslodavcima olakšavaju put do kompetentnog zaposlenog.

  U vreme previranja na tržištu radne snage pronalaženje već obučenog kadra predstavlja pravi izazov za kompanije. Ovaj globalni problem posebno je vidljiv u industrijama sa izraženom konkurencijom, gde „lov” na idealne kandidate predstavlja pravi izazov. Ovim pitanjem bavi se Agencija za obrazovanje „Poslovna savršenost”.

  O tome kako stati na put ovom negativnom trendu i u kojim oblastima je najveći deficit obučenog kadra, te šta mora da poseduje idealan kandidat – razgovaramo sa direktorkom poslovnog razvoja Agencije za obrazovanje „Poslovna savršenost” Aleksandrom Vuković Manevski.

  • Kako izgleda idealan stručni kadar i šta sve mora da poseduje?

  Stručan kadar, pre svega, treba da poseduje znanja koja poslodavac traži za obavljanje samog posla, tj. ekspertizu u oblasti koja je predmet potražnje poslodavca. Osim stručnih znanja, treba da poseduje i tzv. meke veštine: komunikaciju, pregovaranje, aktivno slušanje, zatim sposobnost brzog uklapanja u radnu sredinu, spremnost na stalno usavršavanje i učenje, prilagodljivost čestim promenama na tržištu, spremnost na korišćenje novih poslovnih alata za rad itd.

  Aleksandra Vuković Manevski, direktorka poslovnog razvoja Agencije za obrazovanje „Poslovna savršenost”

  Aleksandra Vuković Manevski, direktorka poslovnog razvoja Agencije za obrazovanje „Poslovna savršenost”

  • Koje prednosti poslovnoj zajednici i kompanijama donosi unajmljivanje već obučenog kadra?

  Kompanije ne moraju da prolaze kroz proces oglašavanja i čitanja velikog broja biografija kandidata u nadi da će pronaći osobu koja je kvalifikovana za datu poziciju, već uz našu pomoć biraju kandidate koji poznaju željenu oblast i koji su obučeni za obavljanje konkretnog posla. Na ovaj način štede vreme, novac, interne resurse za obuku novozaposlenog i dobijaju obučenog zaposlenog koji poseduje znanja koja su potrebna za obavljanje datog posla.

  • Kako izgledaju i šta podrazumevaju vaši programi poslovne edukacije?

  Razvili smo čitav niz obuka koje imaju cilj da podignu poslovne rezultate u svim industrijama na viši nivo. Programi edukacije su, sa jedne strane, prilagođeni zahtevima kompanija za najtraženije pozicije, a sa druge strane, pojedincima da uz praktična znanja i veštine dođu do željenih pozicija i budu konkurentni na tržištu rada. Zbog toga naše obuke drže treneri sa višegodišnjim iskustvom u privredi. Obuke pokrivaju oblasti programiranja, testiranja aplikacija, menadžmenta, digitalnog marketinga, dizajna, gejminga i animiranog filma. Zajedno sa trenerima i kompanijama kreiramo i specijalizovane interne obuke i konferencije o aktuelnim poslovnim temama, koje, uglavnom, posećuju pravna lica, dok nam se fizička lica najviše obraćaju za prekvalifikaciju ili za prvi posao. Svu pažnju poklanjamo pojedincu. Radimo u malim grupama i akcenat stavljamo na praktični deo nastave.

  • Koje edukacije se najviše traže?

  Fizička lica, polaznici obuka, najviše traže edukativni program testiranja softvera, sajtova i aplikacija. Veliku potražnju fizička lica imaju i ka obukama iz HR menadžmenta, IT regrutacije, Front end programiranja, marketinga na društvenim mrežama. Pravna lica najveću potražnju pokazuju ka obukama iz naprednog Excela, različitih vrsta programiranja, softverskog testiranja itd.

  Najveći deficit kadrova je u IT industriji za sve programerske pozicije, kao i za posao QA testera. Nedostaju i kvalitetne knjigovođe, menadžeri internet marketinga, IT regruteri itd.

  • Uveli ste i novi edukativni program – produkciju igara i animiranog filma. Šta on podrazumeva i zašto je značajan?

  Kreativna industrija video-igara i animiranog filma jedna je od najbrže rastućih grana industrije u poslednje tri godine. Program „Uvod u produkciju za gejming i film” idealan je korak ka karijeri u ovoj oblasti, jer predstavlja jedinstveni spoj: učenje od najboljih stručnjaka, rad na realnim projektima, profilisanje polaznika i direktna je ulaznica u uzbudljiv svet gejminga i filma, nudeći mogućnost stipendiranja i zaposlenja. Završetkom ovog programa, polaznici obuke mogu da nastave da se specijalizuju za 14 radnih pozicija, kao što su gejm programer –programer video-igrica, 2D ili 3D dizajner, dizajner zvuka, dizajner video-igrica i dr.

  • Kakvi su vam planovi za 2023. godinu i koji su sledeći poslovni potezi?

  S obzirom na trenutne okolnosti na tržištu rada, sa akcentom na deficitne pozicije u IT-ju i drugim industrijama, planiramo da pozovemo još kompanija da se pridruže projektu zapošljavanja posle obuka i da partnerski sponzorišemo obuke, kako bi najtalentovaniji polaznici mogli da se usavršavaju bez samostalnog finansiranja obuka

  Izvor: BIZLife Magazin/Mladen Stanković

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE