Aleksandra Martić, Delta Agrar: "Pioniri promena u poljoprivredi"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Aleksandra Martić, Delta Agrar: “Pioniri promena u poljoprivredi”

  “Uprkos svim izazovima, jer zaista nije bilo lako poslovati i živeti u okolnostima koje su nas zadesile u prethodnom periodu, biramo da godinu pamtimo po lepom i po uspesima koje je Delta Agrar ostvario”, kaže Aleksandra Martić, menadžer za investicije i razvoj u Delta Agraru, za BIZLife magazin.

  • Pored izgradnje novog logističko-distributivnog centra, koji su trenutno aktuelni projekti Delta Agrara?

  Naš novi logističko-distributivni centar za voće i povrće – World Of Freshness, čija je izgradnja započeta prošle godine, predstavlja jedinstveno središte za prijem, manipulaciju, skladištenje i pakovanje voća i povrća iz celog sveta, sa posebnim fokusom na citruse, a specifičan je i po tome što poseduje modernu zreonicu banana. Zaista je pravo zadovoljstvo raditi na ovako jedinstvenim projektima koji ne samo da unapređuju poslovanje naše kompanije već i donose novine na tržište.

  Za ovu godinu imamo u planu značajne investicije u segmentu voćarstva i povrtarstva, gde je u toku izgradnja hladnjače za jabuke i trešnje, kao i podizanje novih zasada u Zaječaru. Za semenski program Delta Agrara definitivno najznačajniji projekat u toku jeste izgradnja sušare za semenski kukuruz, dok segment stočarstva trenutno investira u novu štalu za telad, kao i u rekonstrukcije pojedinih farmi.

  Osim ovih velikih projekata, u toku je niz investicija manjih vrednosti, jer je kontinuirano unapređenje poslovanja kroz inovacije jedna od ključnih vrednosti kompanije, a meni je posebno zadovoljstvo da mogu reći da uz tu vrednost živim i radim svaki dan.

  • Koji su prioriteti Delta Agrara u narednom periodu?

  Prioriteti Delta Agrara su na daljem razvoju i investicijama, ali i sve većoj digitalizaciji poljoprivrede.

  Fokus je i dalje na maksimalnoj automatizaciji procesa radi ostvarivanja boljih proizvodnih rezultata i uštedi na troškovima. Za realizaciju navedenih investicija izdvojili smo 28 miliona evra i sigurni smo da će one Delta Agraru omogućiti da u godinama koje dolaze beleži još veće i značajnije poslovne uspehe.

  • Da li vas je pandemija usporila u planiranim investicijama i projektima?

  Pandemija jeste donela niz poteškoća u realizaciji projekata, ali sa ponosom mogu da kažem da nijedan od projekata planiranih u ovoj i prethodnoj godini nije odložen. Sve što smo planirali uspeli smo da realizujemo i pored otežavajućih okolnosti.

  • Koliko, zapravo, agrar trpi u novonastalim okolnostima poslednjih godinu dana?

  Uprkos svim izazovima, jer zaista nije bilo lako poslovati i živeti u okolnostima koje su nas zadesile u prethodnom periodu, biramo da godinu pamtimo po lepom i po uspesima koje je Delta Agrar ostvario. Svakodnevno smo prilagođavali svoje poslovanje i menjali pristup poslovnim aktivnostima, pa smo i u godini iza nas uspeli da ostvarimo rekordne rezultate. Prethodna godina je pokazala da je uz veliko znanje i spremnost da se brzo prilagođavamo promenama i da ih kao takve usvajamo moguće iz svake situacije izaći kao pobednik.

  • Poljoprivredna proizvodnja daleko je odmakla od onoga kako su naši preci radili na poljima, u voćnjacima, u štalama… Koje inovacije je Delta Agrar uveo i koje su u planu?

  Kroz intenzivnu implementaciju najmodernijih tehnologija u oblasti agrara, usavršavanje kadrova, kao i kontinuirano unapređivanje znanja, kompanija ide ukorak sa svetskim trendovima. Poljoprivredna proizvodnja se svakodnevno menja i mi težimo da budemo pioniri tih promena i da sve inovacije među prvima uvedemo u naš agrarni biznis. U Delta Agraru je fokus na preciznoj poljoprivredi. Završili smo mapiranje većeg dela zemljišta i uz varijabilnu setvu i đubrenje postižemo rekordne prinose na našim imanjima. Na tim istim imanjima se deo prihrane odvija preko dronova. Na našim voćnjacima procesi su maksimalno automatizovani – mašinska rezidba, dvodimenzionalni gusti zasadi, pametno navodnjavanje, koje našim ljudima iz proizvodnje omogućava da kontrolišu prihranu i navodnjavanje iz svojih domova i uz to postignu i značajno bolje rezultate. U sektoru stočarstva, naše farme su opremljene najmodernijim softverima za praćenje životinja. Ovo su samo neki od primera, ali suština je da težimo ka što većem unapređenju svih procesa kroz usvajanje svetskih trendova.

  • Da li je ženama u vašoj profesiji teže da napreduju?

  Moj posao podrazumeva da vrlo često radno vreme provodim na gradilištu, gde u 90 odsto slučajeva rade muškarci. Moram priznati da je u početku izazov da vas oni prihvate, ali kada pokažete znanje i spremnost da se uklopite, svi problemi postaju rešivi.

  Smatram da ni u jednoj profesiji ženama nije teže da napreduju ako se svojim radom i zalaganjem izbore za to.

  Ako zaista volite svoj posao i radite ga najbolje što možete, pol ne može i ne sme biti prepreka. Pogotovo je to slučaj u Delta Holdingu, gde se svi zalažu za rodnu ravnopravnost, čemu u prilog govori i činjenica da je u menadžmentu zastupljen veći broj žena nego muškaraca.

  • Zbog čega volite svoj posao?

  Na svakom projektu veliki izazov predstavlja usklađivanje rada i dinamike više različitih izvođača na gradilištu, tako da svi rokovi budu ispunjeni i da kvalitet izvedenih radova bude na najvišem nivou. Volim što sam često na gradilištu i zaista je neverovatno pratiti kako nešto nastaje „od nule”. Osećaj koji imate kada se objekat završi i vidite šta je postignuto, a vi ste deo toga, zaista ne umem ni da opišem. Sa svakim projektom naučim nešto novo iz različitih sfera poslovanja i imam priliku da se svakodnevno razvijam. To je ono što me iznova pokreće i ne dozvoljava mi da stanem.

  • Koji vaši kvaliteti su vas doveli tu gde ste sad?

  Rekla bih da su to upornost, logično razmišljanje i tehničko razumevanje, a smatram da je i socijalna inteligencija odigrala bitnu ulogu.

  Izvor: BIZlife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE