Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  vodovod

  Akutni problem: U Holandiji proglašena nestašica vode

  Holandska vlada proglasila je nestašicu vode, što je posledica neuobičajeno sušnog leta, dok meteorološke prognoze ne predviđaju kišu naredne dve sedmice, javlja Rojters.

  „Vidimo da je u Holandiji sve sušnije već nekoliko nedelja zbog isparavanja i veoma niskih vodostaja reka iz inostranstva“, rekla je Mišel Blom iz državne agencije za javne radove i vodoprivredu, imenovana da nadgleda radnu grupu za sušu.

  Britanska agencija podseća da su „brutalni toplotni talasi zahvatili velike elove Evrope i Sjedinjenih Država prošlog meseca“, što je podstaklo pozive na dodatne napore u borbi protiv globalnog zagrevanja, za koje naučnici kažu da čini ekstremno toplo vreme sve učestalijim i smrtonosnijim.

  S obzirom na to da dve trećine holandskog stanovništva živi ispod nivoa mora, suše u toj zemlji mogu brzo da postanu akutni problem i prouzrokuju stvaranje mulja u rekama i otežavanje rečne plovidbe.

  Drugi problem je isušivanje brana, a u ovom tenutku barže na donjoj Rajni, važnom putu za prevoz uglja iz Roterdama do nemačkih čeličana, prevoze s manje od pola kapaciteta.

  Holandsko ministarstvo infrastrukture i saobraćaja saopštilo je da od utorka voda teče kroz Rajnu brzinom od 850 kubnih metara u sekundi u Lobitu, istočnom gradu gdje ulazi u Holandiju, što je „izuzetno malo za to doba godine“.

  Nivo podzemnih voda je nizak, dodaje ministarstvo i ukazuje da to izaziva cvetanje algi i uginuće riba, ali se takvo stanje za sada nije odrazilo na pitku vodu.

  Vodoprivredne kompanije pozvale su na štednju vode, pa u južnim oblastima Ziland i Limburg apeluju na stanovnike da ne koriste vodu za zalivanje, što će, po oceni Rojtersa, svakako naštetiti poljoprivrednicima.

  Izvor: CdM, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE