Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Akcije na Volstritu, spinoff

  Akcije na Volstritu OSLABILE: Tesla i proizvođači čipova prednjače u padu

  Akcije na Volstritu oslabile su u četvrtak pošto je niz optimističnih ekonomskih podataka ojačao očekivanja da će Federalne rezerve da nastave agresivno da podižu troškove zaduživanja kako bi se borile protiv inflacije.

  Depresiju su dodatno produbile loše vesti o zaradi, uključujući i od proizvođača čipova Micron Technology, koji je najavio planove da otpusti 10 odsto svoje radne snage zbog slabije potražnje, dok je prodavac polovnih automobila CarMax rekao da zaustavlja otkupe i smanjuje troškove nakon pada od četiri petine u neto dobiti trećeg kvartala.

  S&P 500 je pao 1,4 procenta, nakon što je pao skoro 3 odsto ranije. Nasdaq Composite indeks pao je za 2,2 procenta. Prema podacima Refinitiva, S&P 500 je na petom mestu ove godine, ostavljajući Volstritove plave čipove na pravom putu za svoju najgoru godinu od finansijske krize 2008. godine.

  Gori uslovi trgovanja na kraju godine takođe su bili faktor, koji stoji iza velikih padova kako se praznici približavaju, piše Financial Times.

  „Niko ne želi da se izloži u ovom trenutku, svi samo pokušavaju da završe godinu. Veliki problem u 2023. biće to što je sada Fed učinio svoje, šta to znači za rast zarade? “, rekao je Džim Ternej, glavni investicioni službenik za američki rast u AllianceBernstein.

  Kriza

  Akcije, pad (Pixabay)

  Tesla doživela veliki pad

  Takve vesti su smanjile niz akcija povezanih sa poluprovodnicima, uključujući Nvidiju, za 7 procenata. Na drugim mestima, Tesla je doživela još jedan veliki pad od 8,9 odsto nakon vesti da je proizvođač automobila povećao popust koji je nudio na neke modele. To je izazvalo strahove da se i ona suočava sa slabljenjem potražnje.

  Pre otvaranja tržišta, rast američkog bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu neočekivano je revidiran na 3,2 odsto godišnje, sa 2,9 odsto u novembru. Nedeljna početna potraživanja za nezaposlene takođe su bila niža od očekivanih 216.000, ispod 222.000 koji su predviđali ekonomisti.

  Revizija je potvrdila tvrdnju Fed-a da je realna ekonomija dovoljno jaka da izdrži restriktivnu monetarnu politiku u dužem vremenskom periodu“, rekao je Ian Lingen, šef strategije američkih stopa u BMO Capital Markets.

  Tesla

  Kompanija Tesla, akcije

  Evropske akcije pogođene

  Pad na Volstritu početkom sesije pogodio je evropske akcije, koje su se ranije kolebale između malih gubitaka i dobitaka. Stoxx Europe 600 je pao 1 odsto, dok je britanski FTSE 100 odustao od ranijih porasta i trgovao 0,4 odsto niže. Ranije je MSCI Asia Pacific porastao za 0,8 odsto, povrativši izvesnu ravnotežu nakon šokantne odluke Banke Japana u utorak da ublaži svoju politiku prinosa na obveznice blizu nule.

  Znaci ekonomske snage SAD takođe su umanjili apetit za kratkoročnim državnim dugom koji je osetljiv na kamatne stope. Dvogodišnji prinos na trezor blago je porastao na 4,28 odsto.

  Dugoročni državni dug je nastavio da bude stabilan nakon što ga je uzdrmao iznenađujući potez Banke Japana. Prinos 10-godišnjeg američkog trezora ostao je otprilike stabilan na 3,69 odsto, dok su prinosi u evrozoni i Velikoj Britaniji blago porasli.

  Na tržištima valuta, funta je pala nakon podataka koji pokazuju da je privreda Velike Britanije u trećem kvartalu u odnosu na prethodna tri meseca pala za 0,3 odsto više od očekivanog. Sterling je trgovao 0,4 procenta niže u odnosu na dolar na 1,203 dolara.

  Brojke sugerišu da bi očekivani pad britanske ekonomije mogao da dođe ranije nego što se očekivalo, rekla je ekonomista Investeca Eli Henderson.

  „Sada se postavlja pitanje da li ekonomija uspeva da ostvari rast u četvrtom kvartalu i izbegne recesiju na kraju godine“, rekla je ona.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE