Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Microsoft

  Ajfon „oborio“ akcije Epla, Majkrosoft ponovo NAJVREDNIJA kompanija

  Majkrosoft je pretekao Epl i postao najvrednija svetska kompanija čijim se akcijama trguje na berzi, a na prvo mesto je izbio pošto su akcije proizvođača ajfona nastavile da opadaju.

  Na trgovanju na Vol Stritu, Majkrosoft je ostvario tržišnu kapitalizaciju od 2,45 biliona dolara, dok je Epl realizovao vrednost od oko 2,41 biliona dolara.

  Epl je izgubio šest milijardi dolara tokom četvrtog fiskalnog kvartala zbog problema u globalnom lancu snabdevanja, što je dovelo do promene u očekivanjima Volstrita.

  Izvršni direktor Epla Tim Kuk potvrdio je da je manjak prihoda procenjen na šest milijardi dolara, ali i dodao da očekuje da će se problemi u lancu snabdevanja pogoršati u tromesečju oktobar-decembar.

  „U poređenju sa kompanijama i kolegama koji su manje fokusirani na hardver, Epl je mnogo više izložen poremećajima u lancu snabdevanja“, rekla je Sofi Land-Jejts, finansijska analitičarka.

  Akcije Epla iz Kupertina u Kaliforniji pale su za 3,6 odsto na 147 dolara, a akcije proizvođača Windows softvera porasle su za 0,7 odsto na 326,8 dolara.

  Na godišnjem nivou, vrednost akcija je u korist Majkrosofta prema Eplu, bila u odnosu od oko 45 prema oko 15 odsto rasta.

  Akcijama Majkrosofta trgovalo se na rekordnom nivou, a potražnja za uslugama ove kompanije izazvana je i velikim delom zbog uslova pandemije.

  Eplova berzanska vrednost prestigla je Majkrosoftovu 2010. godine pošto ga je ajfon učinio vodećom svetskom kompanijom u oblasti potrošačke tehnologije. Kompanije su se smenjivale po uspešnosti, a Epl je držao titulu od sredine 2020.

  Majkrosoft je u utorak prognozirao snažan kraj kalendarske godine zahvaljujući svom rastućem poslovanju, ali je upozorio da će problemi u lancu snabdevanja nastaviti da pogađaju ključne jedinice poslovanja.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE