Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  AI „gura“ vrednost Alfabeta ka cifri od dva biliona dolara

  Kompanija Alfabet, u čijem vlasništvu je i Gugl, mogla bi uskoro dostići tržišnu kapitalizaciju od dva biliona dolara, i to najviše zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.

  Danas se vrednost ove kompanije procenjuje na 1,99 biliona dolara jer jedna njena akcija vredi 160,7 dolara. Pre samo nedelju dana vredela je 153,9 dolara, dok se na početku ove godine mogla kupiti po ceni od 139,5 dolara.

  U prethodnih godinu dana vrednost akcija Alfabeta porasla je za 51 procenat, najviše zahvaljujući ulaganjima u razvoj novih tehnologija. Ovih dana dodatno je skočila pošto je Gugl najavio inovacije u oblasti veštačke inteligencije.

  Među tim inovacijama nalaze se čipovi za veštačku inteligenciju kojima će ova kompanija direktno konkurisati kompaniji Nvidia. Njeno novo rešenje za podizanje efikasnosti veštačke inteligencije naziva se Cloud TPU v5p i omogućava velikim jezičkim modelima da rade tri puta brže nego do sada.

  Inovers, Veštačka inteligencija, veštačke inteligencije

  Veliki jezički modeli (LLM) su inače osnova za rad četbotova poput ChaGPT-a. Međutim, tu nije kraj inovacijama iz Gugla, on je najavio i procesore nove generacije.

  Osim ovih tehnoloških rešenja, Alfabetovom rastu je doprinela i najava saradnje sa kompanijom Epl, odnosno integracija njegovog četbota Gemini u uređaje koje proizvodi Epl.

  Veštačka inteligencija je dakle katalizator rasta Alfabeta. Ovo ne čudi jer i druge kompanije koje su na vreme počele da se bave veštačkom inteligencijom beleže konstantan rast. Najbolji primer za to je Nvidia koja je nedavno prevazišla Amazon po tržišnoj kapitalizaciji.

  Izvor: Capital

  Foto: Unsplash, Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE