Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Agro-stručnjaku NERAZUMNO ukidanje subvencija za gorivo

  Objašnjenje da je subvencija za gorivo od 1.200 dinara po hektaru poljoprivrednicima u Srbiji ukinuta zbog pojeftinjenja goriva je neracionalno, tvrdi stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

  On je rekao da direktna davanja poljoprivrednicima moraju biti dugoročna, bar pet godina da bi se omogućilo planiranje investicija.

  Ministarstvo poljoprivrede neće ove godine dati subvencije za gorivo jer je, kako je rekao ministar Branislav Nedimović, gorivo pojeftinio i da je ta finansijska podrška bila jednokratna, pošto je nafta 2019. godine koštala 169 dinara, a da je sada 16-17 dinara jeftinija.

  Poljoprivrednici „u nemilosti“ države: Pred setvu UKINUTE SUBVENCIJE na gorivo

  Nedimović je rekao da je i prošle godine isplaćena ta subvencija uoči izbijanja pandemije, pošto se nije znalo kakva će biti situacija na tržištu energenata, ali kasnije je došlo do dramatičnog pada cene dizela od 30 do 40 dinara po litru.

  „Subvencije, koje su desetak puta veće nego u Srbiji daje i EU, a poljoprivrednicima u Srbiji su neophodne da bi povećali produktivnost i konkurentnost“, rekao je Prostran.

  Nivo agrotehnike u Srbiji je, prema njegovim rečima, nizak i poljoprivrednici će, da bi uštedeli gorivo, slabije obraditi zemljište što će smanjiti rod i konkurentnost na liberalnom tržištu.

  „Zemlje EU za podršku poljoprivredi izdvajaju do 40 odsto evropskog budžeta“, rekao je Prostran.

  Dodao je da je rast poljoprivrede prošle godine bio četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu i da je to trebalo „nagraditi“.

  Poljoprivreda je, kako je rekao, obezbedila i prehrambenu sigurnost za vreme pandemije i logično je podržati je pre nego neke sektore koji „padaju“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE