Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poetske knjige

    USKRŠNJA PREPORUKA: 3 poetske knjige idealne za praznične dane

    Praznici su savršena prilika za odmor od svakodnevice i opuštanje uz dobre knjige. Poezija je odličan izbor jer je veoma čitljiva, kratka i sažeta. Osim toga, često imamo priliku da se pronađemo u njenim stihovima iz kojih možemo da izvučemo mnoge životne pouke.

    Zato osvežite svoje poetske kapacitete i uživajte u poeziji ne samo posvedočenih, već i savremenih pesničkih glasova.

    ,,Sporedno nebo“

    ,,Počnite od zbirke Vaska Pope „Sporedno nebo“, treće autorove poetske knjige, jedne od najdoslednije komponovanih, sa sedam ciklusa po sedam pesama, u kojoj se iza svojevrsnog misticizma brojeva, crnohumornog apsurda i kosmoloških snoviđenja krije jedna od retkih pesničkih svemirskih odiseja“, kaže za BIZLife urednik u Kontrast izdavaštvu Ivan Isailović.

    Vasko Popa ,,Sporedno nebo"

    Vasko Popa ,,Sporedno nebo“ (BIZLife)

    ,,Pet sa pet“

    Kad se provučete kroz Popin mehanizam bajke, folklorni mit, alhemiju i zagonetke lirskih minijatura, ostanite prijemčivi i za jedno izuzetno savremeno pesničko ja, dodaje Isailović.

    ,,Slobodan Ivanović gotovo klaustrofobičnim naslovom „Pet sa pet“ najavljuje strogu strukturu i arhitektoniku zbirke koja će se pak (spoiler alert) već od proloških pesama izneveravati, dok se pitamo može li danas poezija da ne bude jezička poezija. Ivanović nas uvodi u jezik, gde otkrivamo Vajsmita, Tomicu, Reku, Meri i Klajva, pet likova jednog začudnog sveta, pet glasova jedne originalne pesničke ličnosti koja svojim lirskim eksperimentima daje glas poniženima dok tragaju za mirom u šizofrenoj logici kapitalizma i vrtlogu savremenosti“, objašnjava Ivan iz Kontrast izdavaštva.

    Slobodan Ivanović ,,Pet sa pet"

    Slobodan Ivanović ,,Pet sa pet“, poetske knjige (BIZLife)

    ,,Ubij se, tata“

    Treća poetska preporuka je knjiga drama „Ubij se, tata“, koju potpisuje hrvatska dramska spisateljica i pesnikinja Monika Herceg. Njeno delo sadrži 5 dramskih tekstova.

    Reč je o poteskim dramama koje su nagrađivane i koje su izvođene u Hrvatskoj. Jedna od njih je ,,Gdje se kupuju nježnosti“. Dobila je nagradu Hrvatskog narodnog kazališta.

    Monika Herceg, ,,Ubij se, tata"

    Monika Herceg, ,,Ubij se, tata“, poetske knjige (BIZLife)

    ,,Prvi put smo objavili jednu knjigu drama i sa njom pokrećemo dramsku ediciju u Kontrast izdavaštvu. Ova poetika Monike Herceg na jedan vrlo ženski, vrlo nežan i vrlo surov način okuplja porodicu. Govori o svim nežnim i neophodnim aspektima porodice koji su nam potrebni, ali isto i o surovosti porodice“, zaključuje PR Kontrast izdavaštva Milica Laufer.

     

    Izvor: BIZLife

    Foto: BIZLife

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE