Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    radno vreme

    Kolaps na nemačkim aerodromima: OTKAZANO stotine letova

    Aerodromi u Berlinu, Bremenu i Hamburgu saopštili su da danas neće biti komercijalnih letova sa njihovih pista zbog štrajka sindikata Ver.di zbog plata.

    „Zbog štrajka upozorenja radnika u sektoru kontrole, neće biti komercijalnih letova sa aerodroma u Berlinu, a do poremećaja može doći i prilikom dolazaka“, objavio je berlinski aerodrom na sajtu, prenosi Rojters.

    Hamburški aerodrom je takođe naveo da dolasci mogu biti odloženi ili otkazani. Iz Bremena su poručili da neće biti letova na njihovom aerodromu.

    Sindikat Ver.di je pozvao osoblje zaduženo za bezbednost da štrajkuje na berlinskom aerodromu zbog nesuglasica oko plata za noćni rad, vikende i praznike.

    „Ver.di poziva na odgovarajuću platu za osoblje za obezbeđenje letova koje radi u nepovoljnim uslovima. Bonusi nisu poboljšani od 2006. godine, a pregovaramo o povišicama od 2013. godine“, naveli su organizatori protesta i članovi ovog sindikata.

    Lufthansa (AP Photo/Michael Probst)

    Kao rezultat ove akcije, iz sindikata upozoravaju da će se putnici gotovo sigurno suočiti sa dužim čekanjima i značajnim kašnjenjima. Ver.di je stupio u štrajk jer pregovori o novom kolektivnom ugovoru i dalje ne vode nikuda.

    Ver.di očekuje da će danas u štrajkovima učestvovati oko 300 članova, a sindikat će održati i miting ispred terminala BER-a na Vili-Brand-Placu.

    Pogođeno hiljade putnika

    Do sada je otkazano oko 200 odlaznih letova na Berlin Brandenburgu, što je pogodilo 27.000 putnika, zajedno sa 244 leta (123 odlazaka i 121 dolazak) na aerodromu u Hamburgu sa više od 30.000 putnika. Aerodrom Hamburg je dodao da „neće biti mogući redovni polasci“ između 22:00h u nedelju i 23:00h u ponedeljak, s tim da su neki letovi mogući tokom ovog perioda, ali praćeni velikim kašnjenjima.

    Veb stranica za praćenje letova FlightAvare pokazala je da je do sada otkazano 17 letova iz Hanovera i 11 iz Bremena, a ove brojke će verovatno rasti. Nemačka avio-kompanija Lufthanza odgovorila je tako što je kontaktirala klijente i obezbedila alternativne aranžmane za putovanja, dodajući da očekuje “ masovne poremećaje u operacijama letova i značajan broj otkazivanja letova“ danas pre nego što se vrati u normalu u utorak.

    To je poslednji u nizu štrajkova i protesta koji su pogodili velike evropske ekonomije, uključujući Francusku, Britaniju i Španiju, jer više cene hrane i energije umanjuju prihode i životni standard nakon pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini, preneo je Rojters.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Beta/AP/Freepik

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE