Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Wizz Air održivo gorivo

    Wizz Air obavio prvi zeleni probni let od Bukurešta do Liona

    Wizz Air, evropska avio-kompanija sa najvećom stopom rasta, obavila je svoj prvi zeleni probni let na specijalnoj liniji između Bukurešta i Liona na kom je delimično korišćeno održivo avionsko gorivo (SAF). Uz primenu i drugih održivih praksi na letu, avion je poleteo sa Međunarodnog aerodroma Henri Koanda u Bukureštu i sleteo na Aerodrom Sent Egziperi u Lionu kao deo zajedničkih napora najvećih avio-kompanija i povodom konferencije o održivoj mobilnosti „Dani povezivanja Evrope 2022“ u organizaciji Evropske unije.

    Zeleni probni letovi koji delimično koriste održivo avionsko gorivo (SAF), unapređeni zahvaljujući avionima tipa Airbus A321neo, liderima u savremenom vazduhoplovstvu, predstavljaju ključni trenutak za Wizz Air i vazduhoplovni sektor. Održivo avionsko gorivo je mešavina standardnog avionskog goriva i biodžet goriva, nastalog od otpada i ostataka iz cirkularne ekonomije, koje emisije CO2 može da smanji za čak 90 odsto tokom svog radnog veka. Wizz Air je tokom probnog leta iskoristio 4,5 tone mešavine SAF goriva (poreklom od upotrebljenog jestivog ulja) koja se sastojala od 30 odsto čistog SAF i 70 odsto džet A1 goriva. Ovo je takođe pomoglo Wizz Airu da ostvari trenutno najniže moguće emisije po putniku na svaki pređeni kilometar u Evropi među avio-kompanijama koje učestvuju u ovom poduhvatu na polju održivosti. WIZZ je leteo koristeći SAF mešavinu od 14,2% odsto, što je dovelo do smanjenja emisije CO2 za 12,8 odsto. Ova avio-kompanija već koristi flotu efikasnih motora i aviona svetske klase, što je od presudnog značaja za niske emisije. Wizz Air je ponosan što ima jednu od najmlađih flota u Evropi, prosečne starosti 4,93 godine, koju će nastaviti da unapređuje i podmlađuje na 3,6 godina starosti do 2024. i na samo 3,2 godine do 2026.

    Ovo je bio zeleniji let i u pogledu usluga pruženih u samom avionu, što pokazuje da održivo vazduhoplovstvo može da se primeni na svim nivoima iskustva putovanja uz pružanje vrhunske usluge putnicima. Tokom leta su novinari, influenseri, članovi posade i svi putnici čuli nešto više o ekološkim programima Wizz Aira direktno od Johana Ejdhagena, direktora za ljudske resurse i pitanja zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja u Wizz Airu, i saznali kako mogu dodatno da smanje svoj ekološki otisak kada biraju da putuju avionom. Kapetan leta je takođe preneo detalje o postojećim inicijativama za uštedu goriva ove avio-kompanije koje doprinose vodećoj poziciji Wizz Aira u sektoru po učinku kad su u pitanju ugljenične emisije. Wizz Air je preporučio putnicima da putuju sa što manje prtljaga, prikupljaju reciklažni otpad tokom leta i biraju neki od naših veganskih obroka.

    Wizz Air dobio priznanje za „Najodrživiju niskotarifnu avio-kompaniju“

    Wizz Air je nagrađen kao jedna od vodećih avio-kompanija u održivim opcijama putovanja koja poslednjih godina konstantno dobija sve bolje ocene u oblasti održivosti. Ističući svoju posvećenost održivosti i glavne razloge zašto je najzeleniji izbor za letenje avionom, Wizz Air je početkom 2022. godine pokrenuo kampanju pod nazivom “Letite najzelenije“. Pored toga je pre samo dva dana, 27, juna, dobio priznanje za „Najodrživiju niskotarifnu avio-kompaniju“ u okviru Nagrada za održivost za 2022. godinu časopisa World Finance, objavljeno u letnjem broju ovog magazina. Nagrade za održivost časopisa World Finance se dodeljuju već četvrtu godinu kompanijama kojima su ekološke vrednosti prioritet u poslovanju i koje u tome ostvaruju dobre rezultate u svom sektoru.

    Putnik koji putuje Wizz Airom u proseku ostvaruje CO2 otisak od samo 57,2 grama po kilometru (pre kovida). Kada bi svaka avio-kompanija bila tako efikasna, evropske emisije CO2 od vazdušnog saobraćaja bi se smanjile za 34 odsto. Pored moderne flote, Wizz Air ne leti polupraznim avionima, nema sedišta u biznis klasi i leti samo na direktnim linijama, čime izbegava nepotrebno zagađenje i podržava prevoz sa niskim emisijama.

    „Wizz Air je avio-kompanija sa najvećom stopom rasta u Evropi i ima ambicioznu strategiju rasta, sa planom da uveća svoju flotu tim posvećenih pilota i članova posade. Cilj nam je da opslužujemo sve više i više putnika svakog dana i nastavimo da nudimo pristupačna putovanja za sve, na najodrživiji način. Danas smo bili zajedno na prvom zelenom probnom letu od Bukurešta do Liona pred početak konferencije o održivoj mobilnosti „Dani povezivanja Evrope 2022“ u organizaciji Evropske unije. Ovaj specijalni let pokazuje našu posvećenost zelenijoj budućnosti za vazduhoplovni sektor. Želim da se zahvalim svim svojim kolegama koji su radili na tome da Wizz Air postane jedna od najodrživijih avio-kompanija u Evropi i svim putnicima koji svakog dana biraju da lete najzelenije!“ izjavio je Johan Ejdhagen, direktor za ljudske resurse i pitanja zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja u Wizz Airu.

    Ovi napori i poboljšanja su rezultat Wizz Airovog angažovanja na polju održivosti i dokazuju da je poslovanje ove avio-kompanije održivo i uspešno, što će pomoći Wizzu da postane trostruko veći i ima 20.000 zaposlenih i 500 aviona u svojoj floti do kraja ove decenije. Pored toga što ima jedan od najmanjih ekoloških otisaka po putniku na svaki pređeni kilometar u Evropi, Wizz Air stalno proširuje svoju flotu potpuno novim avionima, a u prvih pet meseci 2022. godine je zaposlio preko 1000 novih članova kabinskog osoblja i 400 pilota, što ga stavlja na čelo procesa oporavka vazduhoplovnog sektora.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Wizz Air

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE