Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlasnici benzinskih pumpi

    Euronews: Vlada planira da produži Uredbu o ograničenju cena goriva

    Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte bi trebalo da bude produžena na sledećoj sednici Vlade Srbije, izjavio je za Euronews Srbija Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine.

    To znači da će i u narednih mesec dana, cene goriva na pumpama biti kontrolisane, odnosno da će ih utvrđivati država.

    Vlada Srbije je 10. februara prvi put donela Uredbu kojom se uspostavljaju nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije, a potom je ona 10. marta produžena na još mesec dana i oročena do 11. aprila.

    Kako je precizirano Vladinom uredbom, prosečne veleprodajne cene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i da najkasnije do 13 časova ga dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

    Oni imaju obavezu da svakog petka na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova objave cene koje će vozači plaćati na pumpama. Prošlog petka i evro dizel i benzin su pojeftinili za oko jedan dinar, tako da je maksimalna cena po kojoj na pumpama mogu da prodaju evrodizel 197, a BMB 95 je 175 dinara.

    Na pojedinim benzinskim stanicama gorivo se ovih dana moglo kupiti i za do tri dinara jeftinije po litru u odnosu na cenu koju je propisala država.

    U Ministarstvu energetike i rudarstva (MRE) za Euronews Srbija kažu da će Vlada Srbije će i u narednom periodu u skladu sa dešavanjima i trendovima na svetskom tržištu činiti sve kako bi zaštitila domaćeg potrošača i obezbedila dovoljne količine derivata za nesmetano funkcionisanje privrede i stanovništva.

    Podsećaju da je smanjena akciza na derivate u iznosu od 20 odsto, a ograničena je i maksimalna maloprodajna cena, kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje derivatima tržišta Srbije.

    Napominju i da su u cilju stabilnog snabdevanja tržišta derivatima obezbeđene i dodatne količine derivata u rezervama koje omogućuju snabdevanje tržišta Srbije u periodu od oko dva meseca.

    LJubinko Savić iz Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije kaže za Euronews Srbija da situacija nije baš onakva kakvu bi uvoznici i trgovci derivatima želeli, ali napominje da su svesni da je trenutak takav da svi moraju da naprave ustupke.

    „Trgovcima derivatima ne odgovara limitiranje cena, ali u poslednje vreme je vrednost sirove nafte padala i nije onako visoka kao pre 15 dana, tako da je to sada izbalansirano i može da se posluje normalno i da se podnese taj teret“, smatra Savić.

    Savić ističe da je najvažnije da je snabdevenost tržišta uredna i da se našao neki modus funkcionisanja u ovom trenutnku.

    Rekordna cena autogasa

    Autogas nije obuhvaćen uredbom, a cena ovog goriva je na pojedinim pumpama u Beogradu dostigla novi rekord od 103 dinara za litar.

    Ta vrednost je veća i od maksimalne cene od 102 dinara koju je tečni naftni gas (TNG) zabeležio u decembru prošle godine.

    Poskupljenje TNG je, prema rečima predsednika Udruženja za TNG Ivana Brajovića, posledica kombinovanog delovanja više faktora, a pre svega poskupljenja prirodnog gasa i nafte, kao i ukrajinske krize.

    Izvor: Euronews

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE