Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    vučić

    Novih 340 radnih mesta u turskoj kompaniji Erenli u Leskovcu

    Turska kompanija Erenli obeležila je danas završetak prve faze izgradnje fabrike u Leskovcu u koju će investirati 16,6 miliona evra i gde će proizvoditi sisteme za cirkulaciju u automobilskoj industriji.

    Fabrika se gradi u Zelenoj zoni, na parceli od sedam hektara koju je država besplatno dala kao subvenciju turskoj kompaniji.

    Planirano je da proizvodnja počne za tri meseca i da u fabrici bude zaposleno 350 ljudi. Celokupna proizvodnja biće namenjena izvozu u Italiju, Nemačku, Španiju, Portugal, a godišnji prihod bi trebalo da bude oko 25 miliona evra.

    Obilasku gradilišta prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da Srbija ima dobru političku i ekonomsku saradnju sa Turskom.

    „Nije mi žao što podržavamo strane investitore“

    „Nije mi žao što subvencijama pomažemo dolazak stranih investitora jer je to šansa da zaposlimo ljude i da ostanu u Srbiji“, kazao je Vučić.

    Dodao je da će izvoz turske kompanije doprinositi rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) i poželeo je da dugo posluje u Srbiji.

    Vučić je rekao dase seća kad je ta parcela bila prazna livada a da sada može predstavnicima kompanije Erenli da poželi dobrodošlicu a da će od jula tu raditi 340 radnika.

    Za tri meseca startuje proizvodnja u kompaniji

    „Biće sve završeno za tri meseca i kreće proizvodnja“, najavio je Vučić, dodavši da će fabrika biti orijentisana na izvoz.

    „Oni proizvode ova creva i za Dajmler, Mercedes, Fijat, Porše… Odavde će se izvoziti za najvažnije svetske kompanije. Ovo je 23 turska fabrika u Srbiji, verujemo da ćemo ih dovesti još, potrebne su nam“, istakao je.

     

    Predstavnik “Erenlija” Fikret Ajnibal izjavio je na početku izgradnje fabrike, sredinom oktobra prošle godine, da se kompanija odlučila za Leskovac, zato što je taj grad postao srpski centar za automobilsku industriju.

    Naveo je da su prethodno svoje pogone u ovom gradu otvorili britanski “Aptiv”, južnokorejska “Jura” i domaća firma “Autostop”, koji proizvode komponente za autoindsutriju.

    Predsednik zabrinut za cenu gasa i nafte

    Predsednik Srbije je rekao da je cena gasa na istorijskom maksimumu, a isto će biti i sa cenom nafte.

    „Ako donesu odluku od nema ruske nafte, onda će to biti puta dva ili tri od istorijskog maksimuma. Rublja je pala 38 posto, evropske banke propadaju na neverovatan način. Ceo svet se ruši pred nama. Sve ono što smo znali da postoji, odjednom pred našim očima nestaje. Neću to da krijem“, izjavio je Vučić.

    Izvor: Beta

    Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE