Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radosavljević: Javni dug Srbije porastao preko 100 odsto u prethodnih 10 godina

  Potpredsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i kandidat za premijera koalicije „Ajmo ljudi“ Goran Radosavljević izjavio je danas da je javni dug Srbije prvi put u istoriji zvanično prešao granicu od 30 milijardi evra.

  Radosavljević je u pisanoj izjavi naveo da javni dug opšte države trenutno iznosi oko 31 milijardu evra i u poslednjih 10 godina povećan je za preko 100 odsto.

  „Kada je SNS preuzela vlast jula 2012. godine, javni dug je iznosio oko 15,45 milijardi evra. To je u tom trenutku bilo oko 46 odsto bruto-društvenog proizvoda (BDP). Deset godina kasnije, javni dug je oko 60 odsto BDP. Dakle, ova vlast je zadužila Srbiju daleko više nego bivša vlast tokom najveće svetske ekonomske krize i borbe za bukvalno opstanak naše ekonomije u nezapamćeno teškim okolnostima“, naveo je Radosavljević.

  Goran Radosavljević, javni dug Srbije

  Istakao je da je u deceniji aktuelne vlasti svaki građanin Srbije dodatno zadužen za 2.278 evra.

  „Poređenja radi, demokratska vlast je 2001. godine zatekla javni dug od oko 14,2 milijarde evra. U narednih 11 godina dodatno je zadužila svakog građanina Srbije za oko 178 evra, dakle gotovo 13 puta manje“, ukazao Radosavljević.

  Kini smo najviše dužni

  On je dodao i da je, pored rasta samog duga, od 2012. godine značajno porastao dug stranim vladama, pre svega Kini.

  „Taj dug je vremenom postao treći najznačajniji u strukturi javnog duga, dok je 2011. godine on bio gotovo beznačajan. Problem s takvim načinom zaduživanja je što je on po pravilu nepovoljniji, skuplji i kratkoročniji. Primera radi, putni Koridor 10 finansiran je kreditima i do 30 godina, s počekom do osam godina i kamatom manjom od odsto odsto. Danas se infrastruktura finansira kineskim kreditima na 15 godina s kamatom od 2,5 do tri odsto. Drugim rečima, današnji infrastrukturni krediti su najmanje tri puta skuplji“, upozorio je Radosavljević.

  100 evra

  Goran Radosavljević, Fefa

  Taj rezultat je, kaže Radosavljević, utoliko lošiji ukoliko se u obzir uzme da su referentne kamatne stope danas nekoliko puta manje nego pre 10 godina. Što doprinosi i jeftinijem zaduživanju na međunarodnom finansijskom tržištu.

  „Uprkos tome, mi se za infrastrukturne projekte ne zadužujemo na tržištu, već direktno od Kine i drugih zemalja. To za posledicu ima veoma skupo zaduživanje. Jedini razlog koji vidimo za ovakav način zaduživanja je visok stepen korupcije. Zato je borba protiv korupcije jedan od osnovnih prioriteta naše koalicije. Građanima ćemo ponuditi Novi ekonomski dogovor. On podrazumeva najefikasnije mehanizme borbe protiv korupcije“, saopštio je Radosavljević.

  Izvor: Beta

  Foto: YT Scrn

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE