Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto je važno potražiti mišljenje DRUGOG LEKARA?

    Prema istraživanju Delloite-a, studije sprovedene u zadnjih pet godina u SAD su pokazale da od ukupnog broja ljudi koji zatraže drugo mišljenje 88 odsto nije dobilo definitivnu dijagnozu pri inicijalnom čitanju snimka. Od ovog broja 21 odsto njih pri drugom čitanju dobije „različitu” dijagnozu od prvobitne.

    Evaluacija u kliničkim praksama je otkrila da na svakih pet pacijenata imamo jednog koji ima netačnu dijagnozu.

    O ovome smo razgovarali sa dr sci. med. Bojan Banko, specijalistom radiologije, vođom tima dijagnostičke ordinacije “City medik” i lekarom Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu Kliničkog centra Srbije

    • Kako vidite uticaj COVID-19 na razvoj tehnologije i digitalizacije u zdravstvu?

    Svedoci smo najveće pandemije u novijoj istoriji. Ona neminovno menja sve aspekte života na koje smo do sada navikli, sa primarnim fokusom na zdravstvenoj zaštiti. Rad od kuće, ograničeno kretanje i smanjena interakcija sa ljudima prinudila je mnoge na opismenjivanje u korišćenju digitalnih platformi u oblasti medicine. Istovremeno, otvoren je prostor za uklanjanje zakonskih prepreka koje su dugo usporavale razvoj telemedicine. Zbog svega navedenog, 2020. godina predstavlja godinu ubrzanog razvoja telemedicine sa višestrukim povećanjem broja lekarskih online konsultacija.

    • Kakva su predviđanja u sektoru tehnologije i telekomunikacija povezanih sa zdravstvom?

    Uprkos početnim strepnjama i nepoverenju, sve više pacijenata (i samih lekara) je spremno na prelazak na digitalne medicinske usluge. Predviđanja na nivou sveta su da će broj digitalnih poseta lekarima porasti na 5% širom sveta u narednom periodu, u poredjenju sa 1% u 2019. Čak je jednocifren rast značajan, ako se zna da je u 2019. godini u državama Evrope zabeleženo 8,5 milijardi poseta lekaru, ukupne vrednosti približno 500 milijardi dolara.

    • Koliko se u Srbiji koriste digitalne platforme u oblasti zdravstva, i da li su pacijenti za to zainteresovani i edukovani?   

    U Srbiji je korišćenje digitalnih platformi u oblasti zdravstva u začetku u odnosu na brojne zemlje zapada i istoka. Postoje određene digitalne platforme koje “žive” u Srbiji ali je većina njih nedovoljno bliska pacijentima, i loše zakonski regulisana.

    • Poznato je da ste idejni tvorac jedne od prvih platformi za lekarske online konsultacije u oblasti radiologije nazvane “Double check” ili “Drugo radiološko mišljenje lekara”. Možete li nam pojasniti o čemu se radi?

    Double check je prva registrovana digitalna platforma u našoj zemlji i regionu koja omogućava pacijentima da dobiju dodatnu online konsultaciju specijaliste radiologa na osnovu već postojećih radioloških snimaka. To znači da je pacijentu omogućeno da na jednostavan način učita svoju dokumentaciju, odnosno radiološke snimke, izabere specijalistu radiologije od koga želi konsultaciju i da u roku od 24-48h dobije izveštaj, odnosno “drugo mišljenje”. Pored lekarskog izveštaja koji se dobija u pismenoj formi putem mejla, za svakog pacijenta kome je potrebno pojašnjenje nalaza, omogućena je komunikacija putem online platformi (Skype, Zoom i dr.).

    Double check platforma nastala je usled velike potrebe za dodatnim, tj. drugim mišljenjem lekara iz gotovo svih radioloških dijagnostičkih procedura. Usled sve masovnijeg korišćenja magnetne rezonance, skenera, radiografije, mamografije i PET skenera, radiološka dijagnostika zauzima vodeću poziciju među dijagnostičkim procedurama mnogih oblasti medicine. U svakodnevnoj praksi, zbog toga, gotovo svaki treći pacijent ima potrebu za više od jednog stručnog mišljenja, što je njegovo pravo, a skoro i pravilo kada pričamo o pacijentima zapadnih zemalja.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    • Osim prednosti usluge na daljinu, koje biste prednosti “Double check-a”, u odnosu na konvencionalno traženje drugog mišljenja lekara, još izdvojili?

    Najveći kvalitet ove platforme čine eksperti. To znači, da pacijent po prvi put može sam izabrati lekara, prema njegovoj uskoj specijalnosti, ali i preporukama ili “dobrom glasu”, bez obzira na zdravstvenu ustanovu gde je taj lekar zaposlen ili koliko se inače čeka na taj pregled. Zahvaljujući jedinstvenoj ideji “Double check-a” i njenoj inovativnosti, uspeli smo da okupimo lekare sa ogromnim iskustvom u radu iz najuglednijih zdavstvenih ustanova.   

    U jeku pandemije, ovakvim pristupom maksimalno štitimo i pacijente, ali i lekare, izbegavajući nepotrebni boravak u gužvi i čekaonicama. Takođe, vreme potrebno za zakazivanje konsultacije, zatim odlazak na zakazani pregled, i dobijanje izveštaja, na ovaj digitalni način skraćeno je na 24-48h i to jednostavnim koracima prateći upustva na platformi. Ovo skraćenje često je ključno za blagovremeni početak lečenja. Naš izveštaj, koji šaljemo pacijentima, predstavlja validan medicinski dokument. 

    • Zašto i kada pacijenti najčešće traže drugo mišljenje lekara?

    Najčešći razlog je potreba za sigurnosti u tačnu dijagnozu. Ovo je naročito važno u slučajevima kompleksnih i teških kliničkih dijagnoza koje zahtevaju hitnu, invazivnu i rizičnu terapiju. Takođe, ovde se mogu svrstati i nalazi retkih bolesti.

    Dakle, pre presudnih odluka u daljem ali hitnom lečenju, pacijent mora biti siguran da je postavljena dijagnoza tačna, jer se svi dalji koraci temelje isključivo na njoj.

    Nije retko međutim, da pacijenti drugo mišljenje zatraže i kasnije, kada je terapija otpočela ili je pak završena. Najčešći razlog za ovo jeste neuspeh terapije. I konačno, mogućnost da se izabere ekspert u određenoj oblasti radiološke dijagnostike bez izlaska iz svoje kuće ili kancelarije, pa i bolnice, često je sasvim dovoljan razlog da pacijent pošalje snimak i dobije izveštaj, tako da bude siguran da je postavljena dijagnoza tačna, proverena, ili pak drugačija od one koja je primarno ustanovljena.

    Izvor: BIZlife

    Foto: Privatna arhiva

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE