Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blumberg: Kina čipovima špijunirala američke kompanije

    Amazon i Epl su neke od 30 američkih kompanija i državnih agencija kojima su kineski špijuni krali podatke putem malih čipova umetnutih u matične ploče servera, tvrdi Blomberg, dok te kompanije to poriču.

    Serveri su bili kompromitovani prilikom proizvodnje, a čipovi su, čim su prvi put aktivirani, nastavili da rade, piše ta agencija. Epl, Amazon i Super Micro Computer, koji je, kako tvrdi Blumberg, proizveo te čipove, odbacili su te tvrdnje, nazivajući ih „neistinitima“.

    U oštrom saopštenju Epl navodi da nisu pronašli dokaz koji bi potvrdio te optužbe, a isto je poručio i Amazon.

    Blumberg piše kako je jednogodišnja istraga otkrila dokaze o širokom napadu koji je omogućio Pekingu pristup 30 velikih kompanija i mnogim saveznim agencijama.

    Dodali su kako su se prve informacije o špijunskoj kampanji pojavile tokom sigurnosnih testiranja koje je sproveo Amazon 2015. godine, pre nego što su počeli da koriste servere američke kompanije Elemental, koji su proizvedeni u kineskim fabrikama Super Micro Computera.

    To otkriće pokrenulo je dugotrajnu „strogo poverljivu istragu“ američkih obaveštajnih agencija, u kojoj su pronađeni kompromitovani serveri, tvrdi Blumberg i dodaje kako je Kina u poziciji da izvede takav napad jer se 90 posto ličnih računara u svetu proizvodi u toj zemlji.

    Napad je uključivao „razvoj dubokog razumevanja dizajna proizvoda, manipulaciju komponentama u fabrici i osiguravanje da krivotvoreni proizvodi prođu kroz globalni logistički lanac do željene lokacije“, ističe se u izveštaju.

    Mnoge američke firme, uključujući Epl, Amazon i velike banke, takođe su koristile hardvere Super Micro Computera. Blumberg tvrdi da je istraga dovela neke firme do toga da su uklonile servere kompanije Super Micro i završile poslovne odnose s njima.

    Super Micro Computer saopštio je da ne zna za bilo kakvu vladinu istragu po tom pitanju, te da nijedan kupac nije prestao da koristi njihov proizvod zbog straha od kineskih hakera, dok je kinesko Ministarstvo inostranih poslova nazvalo priču „nepotrebnom optužbom“.

    Bloomberg sva poricanja pobija svedočanstvima „šest trenutnih i bivših zvaničnika nacionalne bezbednosti“, te upućenih osoba u Eplu i Amazonu koji su detaljno izvestili o istrazi i njenim posledicama.

    Izvor: SEEbiz

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE