Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  9 neverovatnih stvari koje su još drevni Egipćani praktikovali

  Možda ste mislili da se naša civilizacija potpuno razlikuje od drevnih. Ipak, arheologija pokazuje da, ne samo da smo slični, već i da su drevne civilizacije bile veoma napredne i snalažljive.

  Sajt Bright Side napravio je listu interesantnih činjenica o drevnim Egipćanima. Idealna prilika da naučite nešto novo, na vrlo zanimljiv način.

  Gvožđe

  Arheolozi su u jednom od starih grobova pronašli metalne perlice. Pronalazak perlica je bio jedinstven, jer se postavlja pitanje kako su dobili metalne perle , s obzirom da su Egipćani gvožđe počeli da proizvode 2000 godina kasnije? Odgovor krije jedan od hijeroglifa koji ima značenje gvožđa, a može se prevesti kao “metal sa neba”. Pretpostavlja se da su perlice napravljenje od meteoritskog materijala.

  Pasta za zube

  Postoji nekoliko dokaza da su Egipćani koristili pastu za zube od 5000. godine pre nove ere. Za proizvodnju su koristili prah koji se sastojao od više različitih sastojaka koji su im bili dostupni (spaljena ljuska jajeta i pesak). I dalje ne znamo tačan način korišćenja takve paste, već možemo samo da nagađamo.

  Lečenje antibioticima

  Antibiotici su zvanično pronađeni u 20. veku, ali doktori drevnog Egipta su koristili buđav pljosnati hleb za izlečenje ranih rana. Takva vrsta leka je dobro funkcionisala.

  Prva policijska stanica na svetu

  Tokom srednjeg kraljevstva (2050-1800 pne.) formirane su prve prve policijske snage na svetu. U sklopu policije bili su najodaniji ratnici i strani plaćenici, a kao pratnju su koristili pse i majmune. Oficiri su imali ulogu zaštitnika hramova, gradskih trgova, a pripadnike gornje klase i karavane su štitili od kriminalaca. Bili su tadašnji moderni policajci, ali sa majmunima.

  Proizveli prvo pivo

  Većini je poznat podatak da su radnici koji su gradili piramide plaćani 4-5 litara piva dnevno. Na osnovu tog podatka možemo zaključiti da je pivo bilo na dobrom nivou. Egipćani su bili među prvima koji su proizvodili ovo piće.

  Hirurzi i operacije

  Naučnici koji su pregledali mumije pronašli su tragove nekih teških operacija: operacije srca (bajpas), transplatacije organa , pa čak i plastične operacije. Drevni Egipćani su posedovali tačno i jedinstveno medicinsko znanje koje se može uporediti sa savremenim praksama. Nažalost, njihovo znanje je izgubljeno i ne možemo reći šta bi drevni lekari mogli da rade sada.

  Brave za vrata

  Ovaj izum je nastao u Egiptu i Kini. Verovatno zbog velikog broja ljudi koji su se nalazili u blizini njihovih domava, susedi su nalazili razlog da zaključavaju svoja vrata. Brava iz drevnog Egipta je imala poseban mehanizam.

  Kuglanje

  U jednom drevnom naselju u blizini Kaira pronađena je igraonica koja vraća u 3200. godinu pne. Imala je izrezane staze, lopte različitih veličina sa rupama za prste, pravila igre su se razlikovala , ali je prepoznatljiva.

  Lečili su infekcije očiju

  To je bila jedna od uobičajenih bolesti među Egipćanima. Koristili su razne, a ponekad i čudne metode za lečenje. Jedan recept je glasio ovako:

  “Podelite ljudski mozak na dva dela. Prvu polovinu pomešajte sa medom i privežite na oko, drugu polovinu osušite i primenite sutra.”

  Da li im je ovaj lek pomagao, to ne znamo…

  Izvor: BIZLife/Bright Side

  Foto: Pixabay

  Piše: D.A.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE