Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  9 namirnica za bolju koncentraciju

  Hrana je gorivo koje reguliše vašu energiju i raspoloženje, od kojih obe stavke mogu značajno da utiču na vašu koncentraciju. Ona ima neverovatnu mogućnost da utiče na mentalnu čistoću, raspoloženje, pamćenje, pa ako želite to da poboljšate, probajte ovih devet namirnica za bolju koncentraciju.

  Borovnice: Studije pokazuju da su borovnice namirnica za bolju koncentraciju i da poboljšavaju pamćenje za narednih pet sati, jer antioksidanti u borovnicama stimulišu tok krvi i kiseonika do mozga – i održavaju um svežim. Sadrže koktel antioksidanata i imaju takav sadržaj koji se pokazalo da, osim što poboljšava koncentraciju, i štiti protiv raka, srčanih oboljenja i demencije.

  Zeleni čaj: Zeleni čaj sadrži kofein i teanin. Kofein pomaže pri koncentrisanju i drži vas budnim, dok se za teanin pokazalo da povećava aktivnost alfa-talasa, koji povećavaju nivo smirenosti i otpuštaju kofein sporije, umesto sve odjednom. Ovi sastojci proizvode i bolju sposobnost usmeravanja pažnje, sa poboljšanjima i brzine i preciznosti, tako da i zeleni čaj spada u namirnice važne za bolju koncentraciju.

  Avokado: Svaki organ u telu zavisi od dotoka krvi, posebno srce i mozak, a avokado poboljšava protok krvi, nudeći ukusan način da se pokrenu ćelije u mozgu. Avokado je takođe pun vlakana (11-17 grama po komadu), što pomaže u zadovoljenju gladi, a i značajna je namirnica za bolju koncentraciju.

  Lisnato zeleno povrće: Lisnato zeleno povrće puno je antioksidanata i karotenoida, što povećava moć mozga, i pomaže pri njegovoj zaštiti. Puno je i B vitamina, za koji je dokazano da pomaže za bolje pamćenje, zdravlje i snagu mozga, pa je zato i ovo povrće namirnica za bolju koncentraciju. Ono takođe sadrži folnu kiselinu, koja poboljšava psihičku jasnoću.

  Masna riba: Ona sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu pri pamćenju i mentalnim sposobnostima. Bez omega-3 je slabije pamćenje, a češće su promene raspoloženja, pa je i masna riba poželjna namirnica za bolju koncentraciju. Najvažnije ribe su losos, pastrmka, skuša, haringa, sardine i sardele.

  Voda: Voda daje mozgu energiju za sve funkcije mozga, uključujući proces misli i pamćenja, i dokazano je da pomaže da se brže misli, bude bolje koncentrisan, i da se iskusi veća jasnoća i kreativnost. Svaka funkcija tela zavisi od vode, pa je ključno da je unosite dovoljno za bolju koncentraciju.

  Tamna čokolada: Tamna čokolada može da vam pomogne da se fokusirate, jer sadrži kofein, magnezijum za smanjenje stresa, a podsti;e i otpuštanje endorfina i serotonina za bolje raspoloženje. U umerenim dozama, tamna čokolada je odlična namirnica za bolju koncentraciju, a možete napraviti i neki kolač sa njom za još bolje raspoloženje i više energije.

  Seme lana: Kao već neka navedena hrana, seme lana sadrži visok procenat magnezijuma, B vitamina, omega-3 masne kiseline i vlakana, od kojih svi doprinose mentalnoj jasnoći, mršavljenju i na kraju, koncentraciji. Laneno seme je bez sumnje super hrana. Važno je samo da ga sameljete kad ga kupite i možete ga posuti na pahuljice, konzumirati uz jogurt, žitarice, salatu i slično.

  Orašasti plodovi: Ovi plodovi i semenke dobar su izvor anti-oksidanasa, vitamina E, što je u vezi sa manjim kognitivnim padom kako starite, i samo vam je potrebna mala količina dnevno da biste osetili ovaj benefit. Bogati su i esencijalnim uljima i amino kiselinama, zahvaljujući čemu spadaju u važne namirnice za bolju koncentraciju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE