Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SAVETI ZA POSLOVNI USPEH: Nađite mentora i izgradite dobar odnos

  Važno je imati nekoga od koga možete da naučite mnogo, i ko će vam pomoći u karijeri ili životu. Ovo su saveti kako da izgradite što bolji odnos sa poslovnim saradnicima koji može biti ključan za vaš napredak i uspeh.

  Veoma je teško uklopiti se u nov kolektiv i stvoriti dobru vezu sa nekim ko vam je nadređen. Ali će vam biti mnogo lakše da koračate već utabanom stazom stoga je nalaženje mentora odlična ideja. Postoje koraci koje treba primeniti da bi proverili da li je vaš odnos sa mentorom čvrst i koristan, savetuje Success.

  Recite konkretno da tražite mentora

  Ponekad ljudi podrazumevaju da poziv na kafu ili viđanje na 20 minuta znači početak mentorstva, ali pomaže ako jasno stavite do znanja potencijalnom mentoru šta očekujete.

  Budite konkretni, pošaljite predlog. Ako u mejlu pomenete samo kafu, moguće je da ćete se videti na kafi ali ne očekujte da ste kafom obavezali mentora na buduća viđanja. Predložite sastanak jednom mesečno ili 15 minuta razgovora svake nedelje. Odgovor će vam tačno reći šta da očekujete. Mentor može da prihvati ponudu, odbije, ili da vas uputi na nekog za koga smatra da će vam više odgovarati kao mentor.

   Obratite pažnju na obaveze mentora

  Sastanci uživo su najbolji, međutim, svi smo zauzeti i ne želimo da gubimo vreme čekajući da neko pronađe mesta za nas u svom kalendaru. Uloga mentora je da vam da savete kada su vam najpotrebniji, a ponekad je za to dovoljan kratak poziv ili mejl.

  Budite svesni vremena vašeg mentora i proverite da li postavljate pitanja koja su relevantna za njihovo iskustvo i ono čime se bave. Ako vam je odgovor neophodno potreban, pokušajte da se uklopite u njegov raspored.

  Shvatite mentorstvo kao uzajaman odnos

  Gledajte na mentorstvo kao i na svaki drugi odnos u vašem životu. Važno je da kažete kada vam je neki specifican savet ili informacija bila od velike koristi. Podelite svoju uspešnu priču koju vam je omogućila pomoć mentora. On će to ceniti i kasnije prenositi taj isti savet i drugima.

  Mislite o tome kao na rad sa ličnim trenerom. Ako vam se određeni trening sviđa recite to treneru, od toga ćete oboje imati koristi. Slobodno ga pohvalite. Bez njihove pomoći ne biste uspeli.

  Uvek budite ljubazni

  Ne zaboravite da mentor ulaže svoje vreme u vas zato što vam veruje. Uvek kada sarađujete sa mentorom pokažite da ste zahvalni za sve što radi za vas. Budite oprezni da vaš odnos ne pređe liniju profesionalnosti.  Pored zahvalnosti na kraju svakog razgovora, ponekad napomenite da iskreno cenite sve što radi vas.

  Od učenika do mentora

  Mentor će biti najsrećniji ako čuje da ste vi postali mentor i da sada delite sa drugima sve ono što ste naučili. Nekada je i vaš mentor imao mentora, to prirodan sled događaja. Vreme koje je uložio da biste vi uspeli je i vreme uloženo u budućnost, za sve one koje ćete vi savetovati.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE