8 privrednih oblasti sa najvećom šansom za uspeh u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  8 privrednih oblasti sa najvećom šansom za uspeh u Srbiji

  U Srbiji poslovi u osam privrednih oblasti imaju najveće potencijale za uspeh, rezultati su novog istraživanja.

  Ovo istraživanje radili su Centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija (ICT HUB) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta “Srbija inovira”.

  Te oblasti su veštačka inteligencija, “blockchain” tehnologija, visokotehnološka poljoprivredna proizvodnja, industrija video igara, rešenja za pametna okruženja, eko-pametni energetski izvori, napredni materijali i napredni procesi proizvodnje i biotehnologija.

  ICT Hub i USAID predstavili su projekat “Srbija inovira” predstavnicima privrede, startap i akademske zajednice, sa ciljem da zajedno rade na stvaranju povoljnog okruženja za inovacije u Srbiji.

  Kako je saopšteno, aktivnosti projekta “Srbija inovira” trajaće četiri i po godine, a u okviru njega radiće se na kreiranju okruženja koje je pogodno za inovacije čime će se ubrzati razvoj, uvođenje i skaliranje novih ekonomskih modela.

  Vršilac dužnosti direktora misije USAID u Srbiji Šenli Pinčoti istakla je da je Srbiji potrebno češće zajedničko angažovanje inovativnih startapova i tradicionalne privrede.

  Generalni direktor ICT Hub-a Kosta Andrić rekao je da sve više kompanija, čak i malih i srednjih preduzeća, prepoznaje važnost inovacija, pa počinju da sarađuju, razvijaju digitalne strategije i podstiču preduzetništvo.

  Imamo i velike zakonodavne promene kojima se pruža podrška inovacijama i uslugama e-trgovine u Srbiji. Ono što nam sada treba je hrabra i konkretna strategija, zasnovana na globalno dokazanim konceptima i specifičnim potencijalima koje znamo da imamo“, istakao je Andrić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE