Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  7 znakova da ste suviše pametni za posao koji trenutno radite

  Niko ne želi da njegove veštine budu neiskorišćene ili da potencijal bude protraćen. Mnogi sa fakultetskim ili master diplomama rade posao koji se može raditi i sa srednjom školom. Naravno, fakultetska diploma ne čini kandidata automatski inteligentnijim od ostalih. Bilo ko može da bude suviše pametan za svoj posao, bilo da je prekvalifikovan ili zaglavljen u pogrešnoj ulozi, poziciji ili organizaciji.

  Evo nekih signala koji pokazuju da je vreme da pređete na nešto novo, i još izazovnije, i to što pre:

  1.Dosadno vam je.

  Stalna dosada je najveći pokazatelj da ste suviše pametni za svoj posao. Ako vas dosada preplavljuje toliko da su vam potrebni šećer i kafa da biste ostali budni, onda ste na pogrešnom mestu. Majkl Ker (Michael Kerr), internacionalni biznis govornik i autor knjige „The Humor Advantage“ kaže da ako osećate dosadu to nužno ne znači da ne radite ništa. „Možete da uradite neke druge zadatke ili pomognete na drugim projektima gde je veće opterećenje, kako bi vaš um bio stimulisan,“ rekao je Ker za „Business Insider“.

  2. Ne morate mnogo da se trudite.

  Dobro je ako brzo učite i iznad ste proseka u nekim oblastima, ali ako ste konstantno dobri u skoro svemu, vreme je da razmislite da niste možda prekvalifikovani. Vreme je za projekte veće vrednosti i odgovornosti.

  3. Vaše kolege su zaglavljene na istom mestu.

  Ako kolege ne mogu da vas prate kada im objašnjavate kompleksnu ideju, ili žele da rade stvari „kako su se oduvek radile“, to bi mogao da bude znak da vam nisu intelektualno izazovni. Čak i kada su prijateljski nastrojeni ili vredni, to vam ništa ne znači – na istoj ste poziciji na kojoj ne napredujete. Nećete poboljšati igru ako su vaši saigrači jedan ili više nivoa ispod vaše lige.

  4. Ništa niste naučili.

  Funkcija posla je da stalno pruža mogućnosti za učenje, bilo da ste očajni na poslu ili da volite ono što radite. Ako mislite da više ništa ne možete da naučite iz svoje trenutne pozicije, onda je verovatno vreme da krenete dalje. Prema Keru, manjak intelektualne stimulacije uključuje osećanje „neverovatne dosade, demotivisanosti, sve do tačke kada ne možete da se fokusirate na posao i osećate se dekocentrisano.“

  5. Vaš šef nema viziju.

  Ne možete da „zagrizete“ posao za nekog ko nema viziju niti ideju kuda ide. Vaš šef treba da bude neko od koga učite, i od koga dobijate podsticaj za rad. Ako nema ideje kako da kompanija napreduje kao i njeni zaposleni, to je znak da u toj kompaniji nemate šta da tražite.

  6. Povlačite se.

  „Imate tendenciju da ne pričate tokom sastanaka jer ste zabrinuti da će vas ljudi videti kao nekog kancelarijskog sveznalicu, ili kao nekog ko želi da bude u centru pažnje,“ kaže Ker.

  7. Takoreći vi rukovodite vašim šefovima.

  „Svi činimo greške, ali ako stalno zatičete sebe kako pronalazite greške u radu svojih šefova ili mogućnosti da unaprede svoj posao, to bi mogao da bude znak da ste suviše pametni za svoju poziciju,“ ističu stručnjaci.
  Ker kaže da ako stalno zatičete sebe kako gledate u šefa i mislite: „Vau, ja bih totalno mogao da radim ovaj posao,“ onda je vreme za unapređenje.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE