Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  6 znakova da bi trebalo da date OTKAZ

  Milioni radnika napustili su posao poslednjih meseci. Neki su pronašli nova radna mesta, dok su drugi otišli, a da nisu imali rezervnu opciju.

  Pa kako znate da je vreme da počnete da tražite novi posao?

  Ukoliko razmislite i procenite koliko dugo vam nešto „ne štima“ na radnom mestu i identifikujete ono čime ste nezadovoljni, pre ćete shvatiti da li je vreme da date otkaz i krenete dalje ili ne.

  I ne gubite iz vida široku sliku, odnosno, da je u vreme pandemije sve bilo mnogo intenzivnije. Svi smo patili od sindroma izgaranja na poslu. Imali smo mnogo stresora u životu. Razmislite, postoji li mogućnost da sve to utiče na vašu percepciju trenutnog posla?

  Kada sve podvučete, shvatite da li su problemi rešivi i krenite da tražite potencijalna rešenja za kako biste ponovo bili zadovoljni poslom. Ako vam se to ne čini mogućim, možda bi trebalo da tražite drugi posao.

  Evo nekih znakova koji bi mogli ukazivati da je vreme za pronalaženje novog posla:

  Osećate da „stojite u mestu“

  Teško je ostati motivisan i produktivan na poslu ako smatrate da nema prostora za napredovanje.

  Osećaj da stojite u mestu može izgledati različito za svakog pojedinca. Na primer, to može značiti da ne postoji mogućnost napredovanja i povećanja plate, ali i dobijanje neinspirativnih radnih zadataka ili nedostatak novih veština.

  Dugoročna neispunjena obećanja vašeg šefa, poput nove pozicije, dodatne obuke ili zaposlenih, takođe mogu biti iscrpljujuća.

  Imate velike probleme sa šefom

  Biće trenutaka kada vi i vaš šef ne vidite oči u oči, ali kada problemi prevazilaze povremene nesuglasice i postoji nedostatak poverenja i podrške, što može ugušiti produktivnost i napredovanje u karijeri.

  „Kada se osećate kao da morate stalno da pratite šta govorite… Kada se osećate kao da vas stalno grde ili ocenjuju, osećate se kao da ste stalno pod mikroskopom, i kada se osećate kao da vam vaš menadžer ne čuva leđa, tu nema poverenja. Kada su te stvari prisutne, nema poente ostati“, kaže Foram Sheth, glavni trener i suosnivač koučing kompanije Ama La Vida.

  Amy Gallo, ekspert za radno mesto i urednik Harvard Business Review-a, predlaže da procenite da li je  vaš loš šef izolovan problem ili deo većeg problema.

  „Bilo kakvo nasilje ili toksično ponašanje, mislim da su to pravi znaci. Pogledajte po kompaniji i razmislite ima li tu boljih šefova? Moguće je da se vaš šef ponaša u skladu sa organizacijom“, kaže Gallo.

  Stalno odlažete radne zadatke

  Svi povremeno odlažemo obaveze, ali ako stalno čekate do posljednjeg trenutka da završite radne zadatke, iako ste nekada sve pravilno raspoređivali, to bi mogao biti signal da je vreme da krenete dalje.

  U poređenju sa „ovo radim jer sam ponosan na… stalo mi je do rezultata“, sada je promena sledeća: „moram da uradim dovoljno da ne napravim sebi problem“.

  Kulturološka nepovezanost

  Kultura vaše kompanije igra važnu ulogu i u vašem angažovanju, produktivnosti i sreći, pa svaki izuzetak od prakse može stvoriti probleme.

  Na primer, ako vam je važna ravnoteža između posla i privatnog života, a šef vam u svako doba dana šalje gomile mejlova, to može da doprinese izgaranju na poslu.

  Način na koji su kompanije odgovorile na potrebe radnika tokom pandemije odigrao je važnu ulogu u odluci ljudi da napuste posao.

  Primećujete druge mogućnosti

  Kada ste nezadovoljnim svojim trenutnim položajem, počinjete češće da primećujete druge mogućnosti.

  Odjednom počnete da primećujete da se na LinkedInu pojavljuju mogućnosti za posao, a vi zapravo usporavate i gledate ih – vaš fokus se promenio.

  Zapitajte se: Da ste nezaposleni i da vam se sadašnji posao nudi takav kakav jeste, da li biste ga prihvatili ili nastavili da tražite?

  Vaš stav se promenio

  Obratite pažnju ako ste počeli previše da kolutate očima na poslu, gunđate sebi u bradu, prečeste duboke uzdahe…

  „Ako se mesecima neprestano zatičete da ste nezadovoljni različitim aspektima svog posla, da ste nezadovoljni odlaskom na posao, da sedite za računarom i mislite – uh, ne mogu da verujem da to moram da uradim, to je siguran znak da bi trebalo da potražite novi posao“, kaže Gallo.

  Iako se od vas ne očekuje da ćete biti srećni na poslu sve vreme, ako ste uvek defanzivni, dajete kratke odgovore i to su znaci za alarm.

  Promene u vašem stavu i pristupu poslu mogu biti pokazatelj da je vreme da razmislite.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE