Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  6 veoma korisnih saveta za intervju za posao bivšeg HR stručnjaka

  Hali Nahman je bivša HR partnerka. Obavila je na stotine intervjua za posao i prošla kroz različite procese izbora kandidata. Za sajt Manrepeller pisala je o tome koje to savete deli i svojim prijateljima, a koji bi mogli da im budu od značaja.

  Prenosimo delove njenog teksta:

  Dok se pripremate za razgovor, prođite kroz svoje odgovore naglas

  Napišite pitanja koja bi mogla da vam budu postavljena, i smislite odgovore. Samo, to nije dovoljno. Ne bi trebalo ni da ih napišete. Trebalo bi da ih kažete naglas. Zašto? Kada nešto izgovorite dobićete pravu sliku kako to zvuči. Na papiru ili u mislima je sasvim drugačije.

  Nemojte previše da se sređujete. Jednostavno budite profesionalni

  Ljudi kažu da nikada ne možete previše da se sredite za posao, ali moje iskustvo je pokazalo da to nije tako. Ako ste se previše sredili, prejako našminkali, to može da pokaže da niste razumeli kulturu kompanije. Pre intervjua trebalo bi da shvatite kakav se dress-code traži, a onda tome prilagodite svoj stil odevanja. I uvek budite profesionalni.

  Uvek imajte na umu da je ispred vas osoba koja prolazi kroz svoj prebukirani poslovni dan

  Ni oni ne znaju sve. Ako ne razgovarate sa HR-om, još bolje, ni ta osoba ne zna da sprovede tipično profesionalni intervju za posao. Oni koji intervjuišu neće zapamtiti sve što ste rekli, a često im nešto ometa pažnju ili pokušavaju da smisle neko pitanje. Oni će zapamtiti kako su se osećali pored vas.

  Budite što više otvoreni za razgovor

  Kada vam onaj ko vas intervjuiše postavi pitanje, to nije test. Ne morate da date pripremljen govor, ne koristite prazne fraze koje inače ne koristite, neka to bude običan razgovor. Ako vidite da ste negde „zapeli“, počnite da razmišljate naglas. Nema ničeg lošeg u tome.

  Nema više „lažnih slabosti“, postaje očigledno

  Kada kažete da su vaše slabosti to što ste „perfekcionista“ ili nešto slično, biće očigledno da se folirate. Stručnjaci već godinama preporučuju da budete iskreni oko toga šta vam ide teže u poslu, ali onda navedite šta (planirate da) radite kako biste popravili to. Naravno, govorite o slabostima koje nisu presudne za posao.

  Postavljajte pitanja, smišljeno

  Nemojte se previše truditi da izgledate pametno, ili da budete usiljeno duhoviti. Pitajte ono što vas stvarno zanima, a pre toga istražujte o kompaniji – o njenim dostignućima, prednostima i manama.

  Izvor: BIZLife/Manrepeller

  Foto: BIZLife

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE