Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  6 elemenata za UBISTVENO DOBRU radnu biografiju

  Da li znate da, u proseku, popslodavac provede samo 6 sekundi gledajući CV zaposlenog? Da li je to zastrašujuće? Sigurno,a li ne postoji razlog za brigu. Dajemo vam 6 trikova za ubistveno dobru radnu biografiju.

  1. Ocenite svoja dostignuća

  Kako? Opišite svoja dostignuća u brojkama, umesto rečima. Brojke bi trebalo da prikažu koliko ste doprineli razvoju posla na prethodnom radnom mestu.

  Zašto? Samo vi znate koliko ste postigli na prethodnim poslovima. Za budućeg poslodavca je teško da to samostalno otkrije. Tako što ćete im to prikazati im činite uslugu i sebi pravite bolju „prođu“. Ovo je definitivno bolje od pukog nabrajanja zaduženja.

  Na primer, navedite tačan broj učesnika na događaju koji ste organizovali, ili količinu novca koji ste prikupili tokom marketinške kampanje.

  1. Pravilno koristite zvučne reči

  Kako? Tako što ćete koristiti male trikove da impresionirate svog poslodavca koristeći zvučne reči. Uradite malo istraživanje pre nego što podnesete prijavu za posao.

  Istražite reči koje se najčešće pojavljuju  u opisu kompanije i onda ih iskoristite pri pisanju svoje radne biografije. Zašto? Jer se prema nekim istraživanjima vaša „cena“ tako podiže kod poslodavca.

  1. Povežite sebe sa „velikim imenima“

  Kako? Ako ste nekada sarađivali sa nekim velikim kompanijama (čak i ako imate najmanju vezu sa njima) stavite to u svoj CV.

  Zašto? Zato što je to moć od autoriteta. Vaš kredibilitet i kompetencija su trenutno podignuti jednom kada se povežete sa velikim imenima.

  1. Opišite vaše prethodne radne pozicije i kompanije

  Kako? Nekada poslodavac ne zna za vašu staru kompaniju. Zašto ga, onda, ne biste upoznali sami? Napišite uredan i koncizan opis vaših prethodnih obaveza u kompanijama u kojima ste radili.

  Zašto? Jer pozicija „menadžer“ može značiti više različitih stvari u manjoj i u većoj kompaniji. Zaposleni su ljubopitljivi da znaju šta ste to radili ranije, ali to i pokazuje da ste usmereni na detalje i da mislite na one koji čitaju vašu radnu biografiju.

  1. Koristite tačkice umesto paragrafa

  Kako? Nabrojte svoje prethodne dužnosti taksativno umesto u paragrafima. Štaviše, lepo bi bilo da te taškice svedete na svega dve do pet. Zadržite samo važne i relevantne informacije u vašoj radnoj biografiji.

  Zašto? U okviru šest sekundi, koliko je potrebno poslodavcu da proceni vaš rezime, je nemoguće pojmiti koliko ste vi zaista vredni. Ako natrpate svoj rezime svim i svačim sprečićete ih da zaista procene vaš CV.

  1. Pažljivo organizujte prostor

  Kako? Postoji uvek nešto na šta želite da se poslodavac usmeri. Pažljivo smišljena radna biografija može privući njihovu pažnju i usmeriti ih na ono šta želite da istaknete. Ostavite prostor oko važnijih stvari.

  Zašto? Jer znamo da se niko neće predugo zadržavati na vašem rezimeu. I možda će biti umorni od celodnevnog čitanja rezimea. Usmerite se na to da im što više olakšate da dobiju relevantne informacije. Ne trošite im vreme i oni će vas nagraditi.

   

  Izvor: BIZLife, lifehack.org

  Foto: BIZLife

  Piše: Ana M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE