Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 razloga zašto je dobro ići bajsom na posao

  Za sve oni koji vole da se rekreiraju vožnjom bicikla, evo nekoliko korisnih razloga zašto je važno da probaju da bajsom idu na posao.

  Prednosti vožnje bicikla su brojne, a ovu su pet najvažnijih:

  Bicikl je brži

  Za putovanja do pet kilometara u gradu, bicikl je najbrže prevozno sredstvo, brže i od automobila i to bez računanja vremena za parking.

  Ušteda novca

  Možete uštedeti na gorivu, parkingu, dnevnim parking kartama, ali i vremenu koje je potrebno da se provede za plaćanje goriva i parkinga. Prekršajne kazne za nepropisno parkiranje i da ne spominjemo.

  Manje stresa

  Mnogo je dobar osećaj kada pretekneš automobile koji stoje na semaforu ili se kreću u kilometarskoj koloni. Ukoliko naiđete na gužvu, biciklom je lako izabrati kraći ili prohodniji put. Na posao ćete doći spremni da briljirate.

  Bajsom na posao/Iva Lazarević, lična arhiva

  Bajsom na posao/Iva Lazarević, lična arhiva

  Fizička aktivnost

  Pre upotrebe konsultujte se, ako je potrebno sa vašim lekarom – bicikl je jedan od najboljih načina rekreacije, pomaže u kontroli telesne mase i smanjuje rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa.

  Zelena energija

  Bicikl ne zagađuje… najbolja zelena energija je energija vašeg tela. Stvarajte je da se krećete, a ne da skrolujete po telefonu (u kolima dok ste na semaforu).

  Inače, Udruženje građana “Ulice za bicikliste” sprovodi kampanju #BajsomNaPosao kojom poziva Beograđane da isprobaju alternativne i održive vidove transporta.

  Ova inicijatva za cilj ima povećanje broja ljudi u Beogradu koji na posao idu biciklom, trotinetom ili peške.

  U sklopu kampanje biće urađeno i istraživanje o načinu transporta naših sugrađana na posao i sa posla.

  Ulice za bicikliste/Nikola Petković

  Ulice za bicikliste/Nikola Petković

  U Beogradu svega 1 % stanovništva koristi bicikl svakodnevno

  Nikola Petković iz Ulica za bicikliste i vođa projekta rekao je da su procene da u Beogradu manje od jedan odsto stanovništva koristi bicikl kao svakodnevni transport.

  “U Amsterdamu bicikl koristi oko 50% stanovništva, Novom Sadu 10%. Pitali smo se šta možemo da učinimo da se ovo promeni i na taj način poveća ekološka i zdravstvena svest o benefitima vožnje bicikla, kao i da se smanje gužve u gradu”, navodi Petković.

  Jedan od ciljeva kampanje je da prikupimo što više odgovora na upitnik kojim će se analizirati na koji način Beograđani idu na posao.

  Kroz upitnik se mapiraju glavni načini transporta, ali i razlozi zašto se neki održivi vidovi transporta više ne koriste.

  Rezultati istraživanja biće objavljeni objaviti krajem septembra i biće dostupni svim zainteresovanim akterima kojima je saobraćaj u gradu važno polje delovanja, dodao je inicijator kampanje.

  Ulice za bicikliste/Nikola Petković

  Ulice za bicikliste/Nikola Petković, Bogdan Spasojević

  Svi zainteresovani sugrađani upitnik mogu popuniti na sajtu kampanje https://bajsomnaposao.rs/ gde se nalaze i sve informacije o projektu.

  Kampanja „Bajsom na posao” namenjena je svim pojedinicima u gradu Beogradu, ali i biznis zajednici i posebno kompanijama koje na bilo koji način podržavaju zaposlene da na posao ne dolaze automobilom. Nakon istraživanja biciklističke zajednice u Beogradu plan je da se projekat proširi na celu Srbiju.

  Ova inicijativa realizovana je u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo“ koji realizuje Beogradska otvorena škola uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

  Anketa se sprovodi da bi se bolje upoznali sa transportnim navikama zaposlenog stanovništva, kao i o njihovim potrebama i motivaciji za korišćenje održivih vidova transporta.

  Cilj je podizanje svesti o neophodnosti unapređenja biciklističke infrastrukture u širem radnom okruženju, a time i povećanja broja zaposlenih koji za prevoz do posla koriste održive vidove transporta.

  Anketa je anonimna, navodi se u saopštenju.

  Rekreacija, ali i korist za zdravlje i okolinu

  Inače, jedna od ljubitelja vožnji bicikla koja se odlučila na ovakav korak, odnosno da na posao ide tim prevoznim sredstvom Milica Terzić kaže da je na to najviše motivisao nedostatak fizičke aktivnosti, a takav vid rekreacije najviše joj odgovara.

   

  “Drugi razlog je gužva u saobraćaju. Iako ni prevozom ne putujem dugo do posla, ipak je bajs brže, zdravije i održivije rešenje. Sada kada su ponovo krenule gužve nakon letnjih odmora, bajsom stižem u proseku za isto vreme, ali se osećam mnogo bolje jer ne stojim u mestu i znam da radim nešto dobro i za sebe i za okolin”, kaže za BIZLife Milica koja radi u Beogradskoj otvorenoj školi.

  Milica se trudi da ide svaki dan biciklom na posao, osim kada pada kiša.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Ulice za bicikliste

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE