Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    samit dubai

    Samit o budućim inovacijamau Dubaiju: Na šta će sve uticati veštačka inteligencija?

    Samit o budućim inovacijama 2023. (Future Innovation Summit 2023), jedan od najvećih regionalnih događaja na Bliskom istoku održan je prošle nedelje u hotelu „Jumeirah Beach“ u Dubaiju. Osnivač i predsednik ove konferencije Adnan Al Nurani je u okviru dvodnevnog događaja, već četvrtu godinu zaredom okupio neke od najistaknutijih umova iz celog sveta, predstavnike Vlade, diplomatskog kora, korporacije, bilateralne komore i preduzetnike.

    Neke od glavnih tema ovogodišnjeg samita bili su veštačka inteligencija (AI) i održivi razvoj. Na događaju je posebno naglašeno kako veštačka inteligencija može da igra ključnu ulogu u pokretanju održivih rešenja za budućnost. U trenucima dok se u svetu vodi bitka sa gorućim ekološkim izazovima, samit je imao za cilj da pokaže kako najsavremenija tehnologija i inovativno razmišljanje mogu direktno da reše ova pitanja.

    Nakon svečanog otvaranja i uvodnog obraćanja gospodina Adnana Al Nuranija, prisutni su imali prilike da čuju i izlaganje Nj.E. Salima Al Šamija, Izvršnog direktora Uslužnog sektora vlade pri Kancelariji premijera.

    Izvršna direktorka Poslovnog kluba Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije, Sanja Radlovački istakla je značaj ove teme u okviru panela “Uticaj veštačke inteligencije na održiva rešenja” i gde ce veštačka inteligencija imati najveću primenu u predstojecoj dekadi.

    Kada je u pitanju veštačka inteligencija i održivost, važno je razumeti da se veštačka inteligencija može primeniti na različite načine za rešavanje izazova održivog razvoja, te da umesto da gledamo na ovu industriju kao kompetitorsku, pokušamo da je sagledamo kao partnersku, i budemo najbolja alternativa greškama veštačke inteligencije.

    Takođe, Radlovački je istakla da u godinama koje dolaze postoji nekoliko oblasti u kojima ce veštačka inteligencija imati značajan uticaj, i to: Energetska efikasnost; Upravljanje prirodnim resursima; Upravljanje otpadom i Pametna poljoprivreda, koja je nama posebno bliska i interesantna tema.

    Rešenja zasnovana na veštačkoj inteligenciji pomažu poljoprivrednicima da optimizuju prinose, smanjuju upotrebu vode i minimiziraju upotrebu pesticida, što dovodi do održivih poljoprivrednih praksi.

    Takođe, veštačka inteligencija će imati veliki uticaj na saobraćaj, gde može da poboljša sisteme upravljanja, optimizuje rute javnog prevoza i omogući razvoj autonomnih vozila, sveukupno smanjujući emisije ugljenika.

    Obnovljiva energija, gde veštačka inteligencija poboljšava efikasnost obnovljivih izvora energije kao što su solarna energija i energija vetra, čineći ih održivom alternativom čvrstim gorivima.

    Fokusirajući se na ove oblasti i promovišući razvoj veštačke inteligenicje i tehnologija prilagođenih održivosti životne sredine, možemo ići u susret budućnosti koja je ekološki prihvatljivija, naglasila je.

    Uloga veštačke inteligencije i održivog razvoja koja se izdvojila kao ključna tema ovog samita govori u prilog globalnom pomeranju granica u kako oblasti inovacija tako i u drugim strateškim sektorima industrije

    Izvor: BIZLife

    Foto: Promo

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE