Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  48 miliona evra za preduzeća na Zapadnom Balkanu

  Na susretu lidera Zapadnog Balkana i visokih zvaničnika Evropske unije u Trstu potpisan je sporazum o Mehanizmu za razvoj i inovacije preduzeća na Zapadnom Balkanu od 48 miliona evra, što je „svež novac“ uz već raspoloživih 100 miliona evra za podršku firmama u regionu.

  Evropski komesar za proširenje Johanes Han na svečanosti potpisivanja sporazuma u okviru Poslovnog foruma na samitu za Zapadni Balkan izjavio da će to omogućiti da se pruži podrška za razvoj i poslovanje šest hiljada preduzeća na Zapadnom Balkanu.

  Sredstva u Mehanizam za razvoj i inovacije preduzeća na Zapadnom Balkanu su dali i Evropski investicioni fond, Svetska banka i još neke međunarodne finansijske organizacije.

  EU je, rekao je Han, za poslednjih deset godina u te svrhe već dala 220 miliona evra, što je omogućilo da preduzeća u regionu dobiju 400 hiljada pozajmica u vrednosti od preko tri milijarde evra.

  Na području Zapadnog Balkana, po njegovim rečima, postoje još znatne mogućnosti za razvoj i zato je potrebno to i podržati finansijskim sredstvima.

  „Ekonomska spremnost je od ključne važnosti za ulazak zemalja tog regiona u članstvo EU i ako one budu ekonomski privlačne kako za inostrane investitore, ali i ljude unutar tih zemalja, to će uticati i na kvalitet i nezavisnost pravosuđa“, naveo je evropski komesar za proširenje.

  Tada će, dodao je Han, „moći i da se privuku inostrani investitori, ako se osvedoče da mogu da se pouzdaju u nezavisnost pravosuđa“.

  Na samitu za Zapadni Balkan, pored visokih zvaničnika regiona učestvuju i čelnici EU i sedam članica Unije, među kojima i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron, italijanski premijer Paolo Đentiloni, kao i premijeri ili ministri Austrije, Slovenije, Hrvatske i Velike Britanije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE