Kada je PRAVO VREME da napustite kompaniju?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kada je PRAVO VREME da napustite kompaniju?

  Ako želite siguran posao i karijeru koja ne završava u slepoj ulici, postoji nekoliko indikatora koji vam jasno daju do znanja da vaš poslodavac ima problema i da je možda vreme da napustite brod koji tone.

  Prvi znaci – neplaćanje računa

  Među prvim znakovima za uzbunu je neplaćanje računa kooperantima, dobavljačima i ostalim poslovnim partnerima vaše kompanije. Informišite se o čemu je zapravo reč i ne prihvatajte olako izgovore računovodstva da su u pitanju minorni i privremeni problemi.

  Verovatno najbitniji pokazatelj da s vašim poslodavcem nešto ne funkcioniše kako treba a ujedno i najpogubniji po vas i vaš novčanik, je neisplaćivanje zarade. Ako kompanija kasni s isplatom plate, to je jedan od krunskih dokaza da se nalazi u poprilično tmurnoj finansijskoj situaciji i trebalo bi definitivno da započnete traganje za novim poslom.

  Poslodavci trebaju da ulažu u talentovane i produktivne zaposlene. Ako je povišica apstraktan pojam za vaše šefove, vreme je da razmislite o promeni radne okoline. Stimulisanje zaslužnih zaposlenih povišicom diže moral i zadržava najbolje radnike.

  Česte promene u vođstvu

  Promene u vođstvu kompanije takođe nisu dobar znak. Često dolazak nove uprave znači promenu vizije i strategije kompanije, koja možda ne podrazumeva ostanak i opstanak vašeg radnog mesta. I velika fluktuacija radne snage, česti otkazi i promene kadra mogu upućivati na loše uslove ili male plate, ne zaboravite pritom i činjenicu da novi zaposleni opstruiraju posao dok se ne uhodaju.

  Reorganizacija i restrukturiranje koje vama i ostalim zaposlenima možda nema smisla verovatno se sprovodi zbog budžetske ravnoteže. To je takođe jedan od znakova da je kompanija u problemima i da pokušava da pronađe svoje uporište i fokus.

  Ako se sve više sastanaka odvija iza zatvorenih vrata, to možete protumačiti kao signal da nešto nije u redu. Iako tajnovitost može značiti lansiranje novog proizvoda, može biti i znak da postoje teška pitanja o kojima treba raspraviti.

  Gorčina i pritužbe umesto optimizma

  Osluškujte razgovore po kancelariji, kada optimizam i dobro raspoloženje ustupe mesto gorčini i pritužbama, ozbiljno se zapitajte u čemu je problem. Rad u okruženju nezadovoljnih kolega nije ni zabavan ni produktivan.

  Nejasni ciljevi, zadaci i direktive upućuju na bauljanje uprave i pokazatelj su izgubljenosti vođstva kompanije. Ako vaši radni zadaci postaju nerazumljivi, a teško dolazite do objašnjenja, shvatite to kao signal da kompaniji ne cvetaju ruže.

  Imate odlične ideje i projekte, ali ih jednostavno ne možete nametnuti i dovesti na dnevni red? Odbijanje čak i niskobudžetnih ideja koje bi poboljšale poslovni učinak obično je znak da je kompanija u finansijskom problemu. To znači da nema prostora inovacijama i podizanju produktivnosti, što često dovodi do frustracija.

  Velike oscilacije u količini posla i haotičan ritam u kojem ste jedne nedelje zatrpani zadacima, a već iduće nemate šta da radite, uništavaju konzistentnost u poslu i onemogućuju vam izgradnju uspeha ili ispravljanje neuspeha.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE