Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Građani odaju počast patrijarhu, mnogi bez maske i bez distance (FOTO/VIDEO)

    Telo preminulog patrijarha Irineja izloženo je u Sabornom hramu u Beogradu, gde je u toku liturgija, a vernici i poštovaoci odaju počast preminulom patrijarhu.

    Iako je Srpska pravoslavna crkva saopštila da će se tokom ispraćaja patrijarha poštovati sve propisane mere, mnogo građana je u Sabornoj crkvi, malo njih nosi maske, nema distance, a okupljeni ljube kovčeg i krst.

    Sveti arhijerejski sinod (SPC) saopštio je da će se tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja, koji će biti održan u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mera koje su zbog epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi.

    „Iz tog razloga, obezbeđen je direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti Sinod poziva sveštenstvo i naše vernike da umnože svoje lične molitve za pokoj duše našeg dragog Patrijarha“, navodi se u saopštenju.

    U Sabornoj crkvi, se, i pored upozorenja, okupljen veliki broj građana, ne postoji distanca između njih, a neki ne nose ni maske. Kovčeg s telom patrijarha je otvoren, a preko se nalazi providno staklo koje okupljeni građani ljube.

    Kako se vidi na snimcima, građani koji su tamo i povodom današnje slave, Aranđelovdana, pričešćuju se istom kašicicom.

    Telo preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha uneto je u Saborni hram Svetog arhangela Mihaila na dan slave hrama, a posle toga je preneto u Hram Svetog Save, gde će biti sahranjen u nedelju.

    Kovčeg s patrijarhom u hram su uneli pripadnici Garde Vojske Srbije.

    Patrijarh SPC Irinej preminuo je u petak u 91. godini, nakon borbe sa koronavirusom.

    Izvor: BIZLife, Agencije

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE