Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Niži porez na šupe – „MAMAC“ za one koji ga nisu plaćali

  Ministarstvo finansija priprema izmene Zakona o porezu na imovinu sa namerom da smanji namete koji u većini lokalnih samouprava ni do sada nisu plaćani, ocenili su poreski stručnjaci za Betu.

  Petar Škobić iz Saveza računovođa Srbije rekao je da je, smanjenjem poreza na nekretnine koje se nalaze u kategoriji pomoćnih objekata, država verovatno planirala da stimuliše građane da prijave imovinu i po osnovu većeg obuhvata poreskih obveznika obezbedi i veće prihode u budžete lokalnih samouprava koje naplaćuju te namete.

  Predložene izmene i dopune Zakona o porezu na imovinu koje su u javnoj raspravi do 4. novembra predviđaju da pomoćni objekti koji su bili u funkciji stambenog ili poslovnog objekta budu izuzeti iz te kategorije i oporezuju se po istom principu kao i garaže za vozila, plovila i vazduhoplove.

  Ta kategorija nekretnina ima nižu poresku osnovicu od stambene i poslovne i utvrđuje se na osnovu prosečne cene kvadrata, a niža je od cene kvadrata stambenog i poslovnog prostora.

  Ministarstvo finansija smatra da će građani na taj način biti rasterećeni, iako poreski stručnjaci procenjuju da se ni do sada taj porez na pomoćne objekte uglavnom nije plaćao, a u nekim lokalnim samoupravama čak ni porez na poljoprivredno zemljište, jer građani nisu „edukovani“ i ne znaju šta treba da prijave od imovine da bi bila oporezovana.

  Poreski savetnici tvrde da ni satelitski snimci nisu pouzdani pa pošto država nije sposobna da potpiše imovinu, ta obaveza je ostavljena građanima uz pretnju kaznom ako je ne ispune.

  „Ni 50 odsto poreskih obveznika ni do sada nije plaćalo porez na pomoćne objekte iako je to zakon predviđao jer su ih prijavljivali sami građani“, rekao je Škobić.

  U izmenama zakona na imovinu koje je objavilo Ministarstvo finansija navodi se da će od Nove godine građani Srbije biti u obavezi da plaćaju porez na šupe, bunare, cisterne, ambare, svinjce, bazene, čak i za nadstrešnice koje pokrivaju površinu veću od deset kvadrata.

  „Predloženim izmenama smanjuje se poresko opterećenje za pomoćne objekte i proširuje poresko oslobađanje za objekte namenjene za primarnu poljoprivrednu proizvodnju“, navelo je Ministarstvo finansija u tumačenju preloženih novina.

  Izmenama se predlaže da svi obveznici koji ne vode poslovne knjige mogu ostvariti poresko oslobođenje za pomoćne objekte i to ako nisu ustupljeni drugom licu uz naknadu, na period koji u toku 12 meseci traje duže od 183 dana.

  Predloženim novinama predviđeno je da su poreski obveznici dužni da do 31. januara podnesu poreske prijave u skladu sa novom kategorizacijom, a stručnjaci kažu da će biti „interesantna situacija ako do tada nisu bili prijavili svu tu imovinu“. Porez na imovinu plaća se kvartalno, u roku od 45 dana od dana početka tromesečja.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE