Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grad treći put nudi Sava Centar, Delta Holding i dalje zainteresovan

  Grad Beograd zakazao je za 9. novembar novu, treću po redu prodaju Sava Centra, a kompanija Delta Holding jedina je koja je u poslednje vreme bila zainteresovana za kupovinu.

  U odnosu na početnu cenu, Grad sada prodaje Sava Centar za 17,54 miliona evra, što je 10 miliona manje nego u prvom pokušaju prodaje, a na ovaj korak Grad se odlučio nakon nekoliko neuspešnih pokušaja prethodnih godina da nađe poslovnog partnera.

  U svim dosadašnjim pokušajima kompanija Delta Holding je iskazala interesovanje za projekat i učestvovala je u svim ponuđenim modalitetima za investiranje u Sava Centar, a poslednja i trenutno važeća opcija je javni tender koji je raspisao Grad Beograd.

  „Delta od početka veoma ozbiljno pristupa ovom poslu, tako je i sada. Mi sa stranim konsultantima intenzivno analiziramo sve promene na tržištu i donećemo u predviđenom roku odluku o tome da li ćemo učestvovati u daljem postupku tendera„, navodi za BIZlife portal potpredsednik Delta Holdinga, Živorad Vasić.

  „Malo kompanija ima snagu da Sava Centar pretvore u profitabilan projekat“

  Uslov pod kojim se prodaje jedan od najpoznatijih simbola Beograda jeste da namena Sava Centra ne sme da se menja, kao i da u roku od pet godina, za njegovu obnovu mora da se uloži barem 50 miliona evra.

  Kako navode iz Delta Holdinga, malo je kompanija koje imaju snagu i sposobnost da ovo zdanje pretvore u profitabilan projekat.

  Verujemo da Delta to jeste. Naša prednost je što u neposrednoj blizini, tačnije u istom građevinskom kompleksu, imamo hotel Crowne Plaza. U neposrednoj blizini je hotel Holiday Inn, a završavamo ovih dana i Indigo Hotel u centru Beograda. To znači da u Beogradu imamo više od 600 hotelskih soba i ambiciju da taj broj povećamo, izgradnjom hotela InterContinental. U sinergiji hotela i kongresnog centra možemo da napravimo dobar posao. Ako te sinergija nema, veliko je pitanje zašto bi neko uložio oko 80 miliona evra u kongresni prostor koji trenutno pravi samo velike gubitke, objašnjava Vasić.

  „Grad dobija povećanje prihoda“

  Ukoliko dobije priliku da pod korektnim uslovima investira u Sava Centar, Delta se, kako navode u ovoj kompaniji,obavezuje da će Beograd dobiti moderan kongresni centar, sposoban da ugosti i do 5.000 gostiju iz Srbije i sveta. Beograd će, dodaju, ponovo dobiti priliku da bude domaćin poslovnim, kulturnim i političkim događajima od globalnog značaja, kakvi su održavani ovde u nekim prethodnim decenijama.

  „Jasno je šta ovakvi skupovi znače za grad Beograd. Ako recimo Delta može da u svojim hotelima smesti oko 600 gostiju, ostatak do 5.000 zauzeće druge beogradske hotele. Takav broj, pritom platežno sposobnih gostiju, doneće prihod različitim prevoznicima, od nacionalne avio kompanije, do taksi službi i drugih oblika prevoza, rentacar agencija i slično. Ovi gosti donose prihod i beogradskim restoranima, prodavnicama odeće i obuće i mnogo toga drugog“, navodi Vasić.

  Kako dodaje, Grad time dobija povećanje prihoda, ali i uplate u budžet na osnovu PDV-a na svu potrošnju ostvarenu u Beogradu.

  „Sava Centar će ostati simbol“

  Ipak, prema procenama stručnjaka, da bi Sava Centar postao moderan kongresni centar, investicija za njegovu rekonstrukciju biće i veća od one koju je Grad postavio kao uslov.

  Kako navode iz Delte, ona će se kretati oko 60 miliona evra, što obuhvata potpuno renoviranje, uključujući spoljašnjost i unutrašnjost objekta.

  „Bespredmetno je računati cenu Sava centra po kvadratu“

  Iako se u javnosti sve češće može čuti kako je cena za Sava Centar niska, iz Delte objašnjavaju da o niskoj ceni najbolje govori interesovanje potencijalnih investitora, „a njih nema“.

  „Bespredmetno je računati cenu Sava Centra po kvadratnom metru, jer ovde nije reč o prodaji stana. Prodaje se poslovno-kulturni objekat sa tačno određenom namenom, koja se ne može menjati. Pritom se ne može uzimati u obzir samo prodajna već ukupna investicija od 80 milona evra. Svi koji smatraju da je cena preniska, treba da objasne kako misle da iz posla organizovanja kulturnih, poslovnih i drugih javnih dogažđaja vrate 80 miliona evra investicije“, govori za naš portal Vasić.

  Dokazano uspešan investitor u biznisu nekretnina

  Kako za kraj poručuju iz Delte, s obzirom na već postojeću istoriju uspešnog investitora u biznisu nekretnina, „smatramo da imamo kapaciteta da od Sava Centra napravimo moderan kogresni centar, a od Beograda središte poslovnih, kulturnih i zabavnih događanja u regionu“.

  „To je ideja sa kojom pristupamo Sava Centru kao jednom od prepoznatljivih objekata Beograda, zdanju koje za glavni grad ima poslovni, kulturni i istorijski značaj“, poručuju, ne izjašnjavajući se direktno da li će na trećem tenderu učestvovati.

  Izvor: BIZlife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE