„30 ispod 30“, Teodora Jovanović: „Važno je ići u korak sa vremenom“
Teodora Jovanović danas radi kao senior tehnolog u proizvodnji u Atlantic Grandu, a njen poslovni put zapravo je počeo tokom studija na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, gde je diplomirala na smeru Prehrambena tehnologija.
Naime, na poslednjoj godini fakulteta Teodora se prijavila za program „Mladi lideri” u okviru Delta Holdinga, te je profesionalnu karijeru započela u Danubiusu kao tehnolog u proizvodnji brašna. Kroz dve godine, koliko je tamo provela, najduži period je radila na organizaciji procesa proizvodnje i rada zaposlenih. U tom periodu je deo mlina, odnosno silosa, prolazio kroz proces modernizacije, a organizacija rada, kako tržište ne bi ostalo bez omiljenog brašna, bila je u tom trenutku veliki izazov. Na poziv sektora Ljudskih potencijala i kulture Atlantic Grupe otišla je na razgovor u Grand kafu, gde je nastavila svoj dalji razvoj.
Želja da se vrati u Beograd i završi master studije, koje je u tom trenutku pohađala paralelno sa poslom u Novom Sadu, presudile su da potvrdno odgovori da prihvata poziv Atlantic Grupe i da je zainteresovana za promenu posla. Kao i u Novom Sadu, karijeru u Atlantic Grupi je počela kao tehnolog u proizvodnji, a tokom vremena je dobila i mogućnost da radi na implementaciji SAP-a. Rad sa izvanrednim kolegama iz različitih sektora kompanije dao joj je dodatnu snagu za rad i podstreka za dalji razvoj.
- Zašto ste odlučili da ostanete i radite u Srbiji?
Dok sam studirala, često sam se susretala sa konstatacijama da u Srbiji nema posla. Želja da dokažem da to nije tačno navela me je da prvi posao tražim u svojoj zemlji. Kada sam uspela da se zaposlim i kada mi je pružena mogućnost da nastavim profesionalni razvoj u Srbiji, nisam imala dileme da li treba da ostanem ili odem. Ono što mi na trenutnom radnom mestu predstavlja posebno zadovoljstvo, izazov i daje mi želju da i nakon četiri godine budem ovde jeste činjenica da nisam radila na istim pozicijama sa istim radnim zadacima već da se stalno razvijam i rastem kroz različite projekte i funkcije.
- Kako nalazite ravnotežu između profesionalnog i privatnog života?
Usklađivanje prioriteta je, po mom mišljenju, ključ balansa. Kada se važni projekti završavaju i kada je njima potrebno posvetiti više od osmočasovnog radnog vremena, smatram da je u redu poslu dati primat. S druge strane, kada privatni život traži veću pažnju, podrška kolega na radnom mestu doprinosi da se izazovi na privatnom planu lakše reše.
- Koji je bio prelomni trenutak u vašoj karijeri?
Kao prehrambeni tehnolog po obrazovanju, mogu slobodno reći da je za mene prelomni trenutak u dosadašnjem karijernom putu bila promena zaduženja koja je donela nove odgovornosti, kao što je planiranje proizvodnje. Nova pozicija je promenila moje zadatke, učinila je da istupim iz svojih dotadašnjih profesionalnih okvira i omogućila da se suočim sa novim poslovnim izazovima i poduhvatima, na primer, da učestvujem na projektu implementacije novog ERP sistema.
- Koje su najvažnije lekcije koje ste naučili iz neuspeha?
Jedna od najvažnijih lekcija koje sam naučila iz neuspeha jeste da posle njega dolazi uspeh. Kada shvatite gde ste pogrešili, u sledeću bitku ulazite spremniji za prethodno iskustvo i to je najbolji saveznik u trijumfu koji dolazi.
- Kako se nosite sa stresom i pritiskom u poslu?
Mislim da to zavisi od dana do dana, ali rekla bih, najčešće sa osmehom. Moja koleginica kaže da se na meni lako primeti kada sam pod nekom vrstom pritiska. Dugo sam se pitala kako, jer, kao što sam već spomenula, ne volim da ispoljavam svoj stres, ali mi je onda otkrila da me odaje vezivanje kose u punđu u ranim jutarnjim satima na poslu. Ako je samo tako, onda sam ja srećna! Šalu na stranu, svaki umor, nedostatak sna ili bilo koji stres na poslu volim da preokrenem u svojoj glavi kao izazov i na taj način sebi pomognem da izguram trku do kraja.
- Koji su vaši hobiji i kako provodite slobodno vreme?
Vaspitana sam da uvek dajem prednost domaćim proizvođačima kroz konzumaciju njihovih proizvoda. Iz toga mi se razvila ljubav za pravljenjem domaćih sokova, džemova i druge zimnice za ličnu upotrebu. Stoga bih ovo navela kao jedan od svojih najdražih hobija.
- Koji je vaš najveći profesionalni ponos?
Nisam sigurna da bih mogla da se odlučim za jedan. Smatram da kroz profesionalno sazrevanje svi steknemo nekoliko značajnih trenutaka na koje smo ponosni i da je svaki povezan sa prethodnim i da utiče na sledeći. Konkretno u mom primeru, jedan od mojih ponosa se odnosi na sâm početak karijere, kada sam postala deo Deltinih „Mladih lidera”, dok trenutno najvećim ponosom smatram to što sam deo Atlantic Grupe, odnosno njenog biznisa kafe, koji je regionalni lider u kategoriji domaće kafe.
- Kako vidite svoju industriju za pet godina?
Na ovo pitanje bih, možda, odgovorila pitanjem: Da ste svojim bakama i dekama rekli u prošlom veku da će moći da piju domaću kafu a da je ne prokuvaju, da li bi vam poverovali? Mislim da nam ovo sve govori. S obzirom na to da smo svedoci nezaustavljivog progresa tehnologije, verujem da će industrija kafe nastaviti da prati trendove i navike svojih potrošača i da će se u skladu sa tim razvijati. Ipak je kafa jedna od poljoprivrednih sirovina kojom se najviše trguje u svetu.
- Šta vas inspiriše i pokreće u vašem poslu?
Razvoj tehnologije diktira promene u poslovanju i načinu rada. Automatizacija procesa proizvodnje i njena optimizacija, kao i način praćenja proizvodnje, menja se. Stoga me u mom poslu pokreću konstantan rad i učenje. Biti u koraku sa vremenom i ostati deo tima koji je lider na tržištu ipak iziskuje neprestano usavršavanje, izučavanje i čitanje.
U SLEDEĆU BITKU ULAZITE SPREMNIJI ZBOG PRETHODNOG ISKUSTVA
- Kako obeležavate i slavite svoje uspehe?
Porodica je oduvek bila moj najveći oslonac i najveća podrška, stoga za svaki uspeh koji je vredan slave telefonski poziv prvo njima upućujem. Takođe, tradicija koju ne menjam već sedam godina, koliko sam u radnom odnosu, jeste da počastim kolege koje su me motivisale i pružile potporu da se profesionalno usavršavam i izgrađujem.
- Koje su ključne veštine koje smatrate neophodnim za uspeh u vašoj oblasti?
Ovde ću biti vrlo jasna: profesionalizam, analitički pristup poslu, efikasno donošenje odluka, računarske veštine, predanost timu, sposobnost dobre organizacije, samodisciplina, upravljanje stresom na radnom mestu.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: BIZLife Magazin
Foto: Stefan Jovanović i Zoran Rašić