Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  3 kompromisa u vezi koje nikada ne treba da napravite

  Gaj Vinč (Guy Winch) licencirani je psiholog i autor poznate knjige „Emotional First Aid: Healing Rejection, Guilt, Failure“, napisao je za sajt „Psychology Today“ tekst o kompromisima u vezi koje nikada ne bi trebalo da pravimo.

  Prenosimo delove njegovog teksta:

  „Duge veze podrazumevaju kompromise. Biti sposoban da se pregovara i nađe kompromis često je znak zdrave veze. Ipak, neki kompromisi su toliko značajni da ne bi trebalo da se naprave tako lako.

  Naredna tri kompromisa često se povezuju sa problemima u vezi i nezadovoljstvima. Oni samo pokazuju da će biti još problema. Evo koji su, i šta treba uraditi povodom toga.

  1.Kada se kriju ključni elementi onoga ko smo mi zapravo.

  Brinemo da će se naš partner uspaničiti, naljutiti, uplašiti od značajnih aspekata naše ličnosti, želja, verovanja, aktivnosti ili prijatelja, pa ih krijemo ili umanjujemo. Kada to radimo, mi u suštini otkidamo delove sopstva. Iako smo sposobni za tako nešto na kratke staze, vremenom možemo da platimo visoku cenu – psihičko zdravlje, ili, zadovoljstvo vezom, ili oboje.

  Šta možete da uradite: Postepeno predstavljajte ove aspekte sopstva, tako što ćete pričati sa svojim partnerom o tome zašto vam je to važno.

  2. Tolerisanje nepoštovanja.

  Jedan od najvećih znakova nezadovoljstva vezom je kada nas partner gleda sa prezirom (ili vi njega) tokom svađe ili neslaganja. Nepoštovanje, neprijateljstvo, i nedostatak empatije u ovakvim trenucima predstavljaju ključne slabosti koje će razoriti bilo koji par.

  Šta možete da uradite: Zajedno ustanovite pravila tokom konflikta, poboljšajte sposobnost da se svađate produktivno, i probajte da razumete stanovišta jedno drugog kako biste poboljšali empatiju.

  3. Značajno seksualno neslaganje.

  Kada krijemo važan deo naše seksualnosti kao što je na primer ono što nas uzbuđuje, ili fetiši, preferencije, verovanja i prakse vezane za monogamiju, kasnije postajemo frustrirani i nezadovoljni vezom. Da budemo jasni, mnoge veze preživljavaju, čak i napreduju, i kada nema zadovoljavajućeg seksualnog života, mada to zavisi od toga koliku važnost pridajete kvalitetnom seksu sa partnerom, i koje mesto zauzima u vašem životu.

  Šta možete da uradite: Održavanje dobrog seksualnog života zahteva rad i trud, u skoro svakoj dugoj vezi. Zato otvoreni razgovor, iskrenost i jasnoća mogu da pomognu da se poboljša seksualni život.

  [preporucene_vesti ids=“247502″]

  Izvor: BIZLife/Psychology Today

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE