Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  15 razloga da Dan kafe proslaviš šoljicom Drive Cafe espressa

  Međunarodni dan kafe se tradicionalno širom sveta obeležava prvog dana oktobra. Reč je o najpopularnijem napitku na svetu, posle vode, naravno.

  U susret Međunarodnom danu kafe evo nekoliko interesantnih činjenica o napitku bez kojeg mnogi od nas ne bi mogli da zamisle svoj dan:

  1. Kafa je posle vode najpopularniji napitak u svetu, a procenjuje se da se u svetu popije skoro tri milijarde šoljica kafe dnevno, odnosno više od 500 milijardi godišnje.

  2. Prema nekim izvorima reč „kafa“ nastala je od reči qahhwat al–bun, koja je vremenom skraćena na qahwa, dok je u Turskoj koja je prva asocijacija na tradicionalnu kafu, ova reč potom preimenovana u kahve. Neki istoričari ipak tvrde da je izvorno ova reč etiopskog porekla – kaffa, jer se smatra da je upravo u ovoj zemlji i otkriveno prvo zrno kafe.

  3. Jedna od legendi kaže da je kafu otkrio pastir iz Etiopije, još u 9. veku, kada je primetio da od ove biljke njegove koze „promene“ ponašanje i raspoloženje.

  4. U svetu se najviše trguje uljem, pa zatim kafom, dok se 40% kafe proizvodi u Kolumbiji i Brazilu. Vodeće mesto u potrošnji kafe u svetu pripada SAD.

  5. Isprva je kafa korišćena kao hrana. Da li ste znali da kafa raste u obliku bobica na grmu? Afrička plemena zrna kafe su stavljala u loj od životinja i tako uživala u svojevrsnim energetskim lopticama za dodatnu snagu pre bitaka.

  6. Prvi trgovci kafe na evropskom tlu bili su Holanđani.

  7. Kopi luwak, najskuplju kafu na svetu, proizvodi zapravo sumatranska divlja mačka Civet, koja se hrani slatkim crvenim zrnevljem sa arabusta drveća. Tvrdo zrno koje ona proguta prođe kroz digestivni trakt i dobije specifični ukus, koji mu daju enzimi iz želuca ove životinje. Kasnije se obrađuje, suši, prži i melje, a ima izrazito bogatu i jaku aromu. Da bi se dobilo, recimo, 150 grama Kopi Luwak-a (na indonežanskom kafa i Civet), potrebno je čak pola kilograma izmeta ove životinje, a godišnja proizvodnja ove kafe je maksimalnih 4-5 kilograma.

  8. Prva kafana u svetu je otvorena u današnjem Istanbulu krajem 15. veka.

  9. Postoji više od 50 vrsta kafe. Najpopularnija je „Arabika“ blagog ukusa i jake arome, a manji deo ljubitelja omiljenog jutarnjeg napitka bira „Robustu“ koja ima više gorčine, ali i sadrži i više kofeina.

  10. Prema nekim istorijskim izvorima, prvu kafanu su na našim prostorima otvorili Turci davne 1522. godine, gde se i služila isključivo kafa, u malim šoljicama, a kafanu su mogli da posećuju samo muškarci. Ova prva kafana, u blizini Kalemegdana, vremenom je postala mesto okupljanja za velike ratnike i trgovce, pa otuda i tradicija ispijanja kafe uz dobru „čašicu“ razgovora koja je postala neizostavni deo mentaliteta i navika na našim prostorima.

  11. Kombinacija mleka i kafe prvi put se pojavila 1600. godine, kada je jedan francuski lekar savetovao dodavanje mleka u kafu svojim pacijentima.

  12. Kafu su izuzetno cenili i veliki umovi! Mnogi izvori kažu da je Onore de Balzak pio do 50 šoljica kafe dnevno kako ostajao budan i nastavljao sa pisanjem, a iste rituale imao je i francuski filozof Volter.

  13. Danas je buđenje uz kafu važan deo jutarnje rutine većine ljudi. Kafa nas prati tokom čitavog dana, na svakom koraku. Da li ste znali da je najveći coffee shop u Srbiji upravo mreža benzinskih stanica? Sa više od 300 maloprodajnih objekata NIS Petrol i Gazprom benzinske stanice ponosno nose ovaj epitet. U svakom trenutku i na svakom pređenom kilometru kafa na NIS Petrolu i Gazpromu obećava vam užitak vrhunske arome tradicionalne Italije u šoljici Drive Cafe kafe.

  14. Drive Cafe kafa predstavlja luksuzni blend kafe poreklom iz najstarije pržionice kafe u Italiji. Kvalitet Drive Cafe espressa koji svakodnevno osvaja ljubitelje kafe potvrđen je i na blind taste testu. Ispitanici su probali čak 32 blenda čuvenih proizvođača i odabrali upravo Drive Cafe! Tajna vrhunskog kvaliteta ove kafe je u pripremi – svaka sorta se prži posebno kako bi se razvio i sačuvao njen ukus i miris.

  15. Jedinstvena aroma i bogati ukus Drive Cafe kafe odavno su osvojili mnoge. Ovaj italijanski delikatesni napitak godišnje se popije u više od 6 miliona šoljica.

  Srećan Dan kafe želi vam vaš Drive Cafe!

  Izvor: BIZLife

  Foto: promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE