10 zapovesti kojih se svaka EMOCIONALNO INTELIGENTNA osoba drži

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  10 zapovesti kojih se svaka EMOCIONALNO INTELIGENTNA osoba drži

  Emocionalna inteligencija je sposobnost da se identifikuju emocije (sopstvene i emocije drugih ljudi) da se prepoznaju moćni efekti tih emocija, kao i da se te informacije iskoriste kako bi se usmerilo naše ponašanje i ophođenje.

  Prvo moramo da naučimo kako funkcionišu emocije, a kasnije i kako da to znanje primenimo u praksi. Mi vam predstavljamo deset zapovesti emocionalne inteligencije kako biste što pre razumeli kako sebe, tako i svet i ljude oko vas.

  I Razmišljajte o svojim osećanjima

  Emocionalna inteligencija počinje tako što počinjete da postavljate prava pitanja kao što „Kako se osećam danas i kako to može uticati na odluke koje ću doneti?“ ili „Koje su to moje dobre strane, a šta su mi slabosti?“

  Postavljanjem ovakvih pitanja ćete postići veći nivo samosvesnosti, a sve to u sebi baštini značajne uvide koji mogu biti korišćeni kao prednost.

  II Učite posmatrajući stvar iz različitih uglova.

  Kada slušate druge, nemojte se usmeravati na ispravno ili pogrešno. Pre se usmerite na razumevanje toga na koji način se pogledi razlikuju i razloge koji stoje iza toga. To znači da morate da naučite da primite negativnu kritiku jer vas ona vodi do uspeha.

  III. Stavljajte stvari na pauzu.

  Pauza je jednostavna kao što je to i odvajanje momenta da razmislite pre nego što progovorite. Ali pazite, dok je sve ovo veoma lako u teoriji, u praksi je drugačija stvar. Ne očekujte savršenost. Ali dosledno vežbajte i pauza će vas sačuvati mnogih neprijatnosti.

  IV Vežbajte empatiju.

  Umesto da sudite o drugima, naporno radite kako biste stvari videli svojim očima. Postavljajte pitanja poput: „Zašto se ova osoba ovako oseća?“ i „Šta se dešava iza zatvorenih vrata?“ Uradite ovo i imaćete jasniju viziju sveta oko vas, gradićete dublje i prisnije veze.

  V Pohvalite druge.

  Ako se budete usmeravali na dobro u drugima, i ako im budete govorili šta vam se sviđa kod njih, pomoćićete im da vide bolje u sebi.

  VI Izvinite se.

  “Izvini” može biti najteža reč koju možete izgovoriti. Ali može biti i najmoćnija.  Priznavanje sopstvenih grešaka i izvinjavanje kada nešto pogrešite će vam pomoći da razvijete poniznost i autentičnost, osobine koje će privući druge kvalitetne ljude.

  VII. Oprosti.

  Odbijanje da oprostite je kao da ostavljate nož u rani – nikada nećete imati priliku da zacelite. Umesto što i dalje držite ljutnju, oprostite i krenite napred.

  VIII. Ne zamrzavajte druge.

  Oduprite se iskušenju da o drugima sudite prebrzo, bez uzimanja u obzir konteksta i okolnosti pod kojima su se stvari desile. Zapamtite da svako može imati loš dan (ili lošu godinu).

  IX Kontrolišite sopstvene misli.

  Kada se nalazite u negativnoj situaciji, obično nemate mnogo kontrole nad vašim osećanjima. Ali, ako se usmerite  na misli, imaćete kontrolu i bolje ćete reagovati na ta osećanja.

  X Nemojte prestajati da učite.

  Emocionalna inteligencija nije u postizanju savršenstva. Svrha emocionalne inteligencije je u neprestanom radu, učenju i razvoju.

  Izvor: BIZLife, Inc.com

  Foto: Pixabay

  Piše: Ana M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE