10 postignuća u 2021. kojima se pohvalila guvernerka NBS

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  10 postignuća u 2021. kojima se pohvalila guvernerka NBS

  Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da će kumulativno posmatrano, Srbija ostvariti jedan od najboljih rezultata u Evropi u pogledu privrednog rasta (preko šest odsto kumulativno u dve pandemijske godine).

  Dodaje se da je urađeno mnogo i tokom 2021. godine, koja će takođe ostati zapamćena kao pandemijska godina.

  Za vraćanje na pretkrizni nivo bila su potrebna tri tromesečja, dok je nakon krize iz 2008. godine pretkrizni nivo dostignut tek posle četiri i po godine, podseća NBS.

  NBS je navela kakve je rezultate postigla u 2021.:

  • Devizni kurs dinara prema evru je stabilan, promene su na drugoj decimali.
  • Devizne rezerve, koje su jedan od najvažnijih stubova sadašnje i buduće stabilnosti, znatno su veće nego pre krize. Na kraju novembra one iznose 16,5 milijardi evra, što je za oko tri milijarde evra više nego na kraju 2020. godine, uprkos pandemiji.
  •  Rezerve zlata su dodatno povećane, za 1,7 tona, na rekordne 37,2 tone.
  • Dinarska štednja je povećana za 12 odsto, na novi rekordni nivo od oko 104 milijarde dinara.  Time je šest puta veća nego na kraju 2012. godine.
  • Upotreba dinara u finansijskom sistemu Srbije dodatno je povećana.
  • Uslovi finansiranja i privrede, i građana, i države još su povoljniji nego na početku pandemije.
  • Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima spušteno je na najniža 3,4 odsto, dok se kreditnom aktivnošću (rast od 9 odsto međugodišnje u novembru) nastavlja puna podrška privrednom rastu.
  • Priliv stranih direktnih investicija iznosio je oko 3,6 milijardi evra (prema poslednjim podacima), I po prilivu SDI približili smo se rekordnoj 2019. godini.
  • Zahvaljujući povoljnoj makroekonomskoj perspektivi zemlje i efektima investicija iz prethodnog perioda, u 2021. godini procene za rast Srbije tokom godine smo povećavali, što su činile i relevantne međunarodne institucije.
  • Na pola koraka smo do investicionog rejtinga, koji uvećava vrednost svake pojedinačne kompanije u zemlji, dodaje se u saopštenju NBS.

  “Možemo biti više nego zadovoljni”

  Kada se sagledaju brojne neizvesnosti i izazovi iz međunarodnog okruženja s kojima smo se suočavali tokom druge pandemijske godine, koji su zahtevali našu stalnu budnost, opreznost, ali i proaktivnost, kao i ono što smo postigli i očuvali u takvim okolnostima, možemo biti više nego zadovoljni”, ocenjuje guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

  Dodaje da uprkos brojnim izazovima uzrokovanih pandemijom, NBS nije dozvolila da makroekonomska stabilnost bilo kog trenutka bude dovedena u pitanje.

  Šta je sa inflacijom, da li je privremena i kada će se vratiti u granice cilja?

  Nakon izuzetno niskog nivoa u 2020. godini, inflacija je u 2021. godini privremeno povećana u Srbiji i u gotovo svim drugim zemljama u svetu, dodaje se u saopštenju.

  Objašnjeno je da su osnovu kretanja inflacije u 2021. godini činili privremeni faktori, pre svega snažan rast svetskih cena energenata i hrane, kao i troškovni pritisci usled zastoja u globalnim lancima snabdevanja.

  Po prestanku delovanja faktora iz međunarodnog okruženja koji su vodili inflaciju u 2021. godini, odnosno sa stabilizacijom svetskih cena energenata i hrane, postepenim rešavanjem problema zastoja u globalnim lancima snabdevanja i dolaskom nove poljoprivredne sezone, od drugog tromesečja 2022. godine očekujemo da inflacija uspori i da se vrati u granice cilja sredinom godine”, ističe guverner Jorgovanka Tabaković.

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE