Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta nas očekuje i oko čega se slažu epidemiolozi Kon i Radovanović?

  Imunolog i član Kriznog štaba za suzbijanje širenja zaraze virusom korona Srđa Janković rekao je da za sada Srbija nije u situaciji da uvodi strože mere. Epidemiolozi očekuju da broj zaraženih dostigne više od 2.000 dnevno, a da će broj preminulih od virusa biti dvocifren.

  Janković je gostujući na Prvoj televiziji, kazao i da za sada nije potrebno da se škole zatvaraju i da celokupno školstvo pređe sasvim na onlajn nastavu.

  Kazao je da se može reći da je u odnosu na broj zaraženih manje umrlih i teško obolelih nego pre, ali i istakao da to može da bude varljivo jer klinička slika zahteva neko vreme da se razvije.

  „Još uvek imamo manje teže obolelih i manje umrlih u odnosu na broj zaraženih, ali ovaj talas još nije dosegao vrhunac“, rekao je Janković.

  Prema njegovim rečima, sada je cilj da se uspori novi talas „da bi bio bio manje strašan“.

  Janković ne savetuje uzimanje suplemenata za jačanje imuniteta nego raznovrsnu ishranu s puno svežeg voća i povrća iz prirodnog izvora.

  „Za cink postoje klinički dokazi da može da potpomogne imuni sistem, ali bi to po savetu lekar trebalo raditi. Multivitaminski preparati takođe nisu neophodni. Treba gledati šta je potrebno organizmu“, rekao je i još jednom naglasio da to treba lekar da preporuči.

  Masovno uzimanje suplemenata nije nešto što on kao imunolog može da savetuje, dodao je Janković.

  Klasičan eksponencijalni porast

  Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da se očekuje da će broj zaraženih virusom korona nastaviti da raste narednih desetak dana, a istu ocenu izneo je i epidemiolog Zoran Radovanović koji nije član Kriznog štaba.

  Kon je naveo da bi broj zaraženih mogao da dostigne više od 2.000 dnevno, a da će broj preminulih od Covida-19 postati dvocifren.

  Kon je rekao da će se sledeće sedmice i „u delu nedelje nakon nje“ dnevno biti više od 2.000 novoinficiranih koronom. On je rekao da je samo u Beogradu novih 980 slučajeva i da je to porast iz dana u dan.

  „Nije bilo predaha nijednog dana, to je klasičan eksponencijalni porast. Taj porast jasno pokazuje šta će se dešavati barem još ove nedelje“, rekao je Kon.

  Naveo je da za sada nema dramatičnog povećanja broja preminulih, ali da se na osnovu registrovanih novih slučajeva dnevno, može očekivati da će taj broj vrlo brzo postati dvocifren.

  Upozorio je da će punjenje bolnica, koje se očekuje, dovesti do kritične situacije i dodao da se za sada primaju samo pacijenti sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom.

  Pojasnio je da je od ukupnog broja zaraženih na dnevnom nivou oko 15 odsto sa težom kliničkom slikom, a oko pet odsto onih koji zahtevaju intenzivnu negu i respirator.

  Napomenuo je da je tražio da se zvanično uvede zabrana kontakata jer se, kako je rekao, mere u vidu preporuka ne poštuju dovoljno.

  „Ovaj problem rešava se striktnim sprovođenjem mera, ali za sada administrativno-birokratski deo u vezi sa samim merama, kao i nadzor nad sprovođenjem kućne izolacije, malo kasni, i to treba da se popravi“, naveo je Kon.

  Epidemiolog Zoran Radovanović složio se sa Konom u oceni da se očekuje dalji porast broja građana pozitivnih na virus i naveo je da će ih biti sve više. On je za portal Nova.rs rekao da će taj rast ići negde do kraja novembra ili do decembra.

  „Kada će dostići vrhunac – ne znam, ali tako nam je suđeno. Da smo se malo bolje čuvali, a tu mislim na Krizni štab, bilo bi manje obolelih i taj talas bismo mnogo razvukli“, rekao je on komentarišući broj od 1.817 novoinficiranih u jednom danu.

  On je naveo da je razlog za to i što granice nisu bile zaštićene.

  „Mnoge moje kolege su se žalile da ih niko na granici nije pitao odakle dolaze, a stizali su uglavnom iz Crne Gore i Hrvatske koje imaju mnogo zaraženih“, ukazao je Radovanović.

  Izvor: Agencije

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE