Zvanično zatvoren 29. Kopaonik biznis forum

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zvanično zatvoren 29. Kopaonik biznis forum

  Nosioci ekonomske vlasti i kreatori ekonomskih politika  trebalo bi da vode računa o tome da fiskalna politika bude zasnovana na načelu opreznosti, štednje, da se stvara veći fiskalni prostor da bi moglo da se interveniše na strani ponude, kao i da monetarna politika mora da nađe balans između instrumenata za smanjenje inflacije i instrumenata koji treba da podstaknu rast, zaključak je ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma.

  1. Kopaonik biznis forum svečano je zatvoren je u hotelu Grand Kopaonik tradicionalnim obraćanjem Aleksandra Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista koji je izneo zaključke ovogodišnjeg skupa.

  On je dodao da su teme poput rata u Ukrajini, rast cena energenata i prekinuti globalni lanci snabdevanja bile prisutne na ovogodišnjem skupu, ali sve u svetlu Agende održivog razvoja.

  “Suština održivog razvoja i jeste da iznedrite privrednu strukturu koja će biti otporna na eksterne šokove kakav je ovaj u kome živimo. Forum je pokazao potrebu jednog ovakvog godišnjeg okupljanja privredne, političke i akademske elite,“ izjavio je Vlahović i dodao da samo jednom razmenom argumenata možemo doći do kvalitetnih rešenja.

  On je istakao da su učesnici u načelu saglasni da je Srbija imala dobar ulazak iz fiskalnog ugla u 2022, ali i da sada živimo u vremenu izrazite geopolitičke krize i nadolazeće ekonomske krize te je preporuka Kopaonik biznis foruma nosiocima ekonomske vlasti i kreatorima ekonomskih politika da fiskalna politika bude zasnovana na načelu opreznosti, načelu štednje, da se stvara  veći fiskalni prostor da bi moglo da se interveniše na strani ponude, kao i da monetarna politika mora da nađe balans između instrumenata za smanjenje inflacije i instrumenata koji treba da podstaknu rast.

  Vlahović je dodao da će Savez ekonomista za tri nedelje od završetka Foruma izaći sa preciznim zaključcima i preporukama kreatorima ekonomske politike.

  Centralna tema ovog najvećeg ekonomskog regionalnog skupa koji organizuje Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard bila je „Srbija 2030: Agenda održivog razvoja“.

  Tokom četiri dana održano je 33 panela na kojima je govorilo 200 panelista, a realizovano je i 8 plenarnih obraćanja. Oko 100 akreditovanih novinara pratilo je rad 29. Kopaonik biznis foruma.

  Predsednik Saveza ekonomista Srbije najavio je da će naredni, jubilarni, 30. Kopaonik biznis forum biti održan na istom mestu, od 5. do 8. marta 2023. godine.

   

   

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Kopaonik biznis forum

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE