Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zorana Mihajlović, cena peleta, zima

  Zorana „otvorila dušu“: EPS razvlačili svi, od tajkuna do SNS beskičmenjaka

  Elektroprivredu Srbije (EPS) treba čuvati i u nju ulagati da bi postala profitabilno preduzeće, a razvlačili su je svi, navela je bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

  Ona je na svom Instagram nalogu navela da su „EPS razvlačili i Miloševićevi i Tadićevi tajkuni, ali i SNS lobisti, beskičmenjaci i neznalice“.

  Elektroprivredi je, kako je rekla, potrebna struka, a ne neznanje i prevaranti, investicije i izgradnja, zajednički rad svih jer može da bude lider pod uslovom da nema lobiste, tajkune čiji god da su.

  Ako toga nema, kako je rekla, „onda se samo još jednom potvrđuje da je za one koji odlučuju cilj da EPS bude Grčić, a to znači EPS bez znanja, struke, kapaciteta, okovan tajkunima i podvodačima“.

  „EPS je kao i Srbija, prošao sito i rešeto, razvoj i dezinvestiranje, donosio je struju u roku od 15 minuta, kad su po njegovim postrojenjima padale grafitne bombe, prošao je i stručne, ali i jako nestručne i korumpirane ljude, ali nikada nije uspeo da prođe politiku, bar ne onu održivu i patriotsku, jer je ponašanje prema EPS i danas sve suprotno od toga“, navela je ona.

  Mihajlović je rekla da je to što su radili „crveni, žuti, šareni“ postalo nebitno i upitala šta se radilo godinama u kojima je „neki Grčić sa svojom svitom upravljao“.

  „Šta se radi danas, kad se EPS suštinski priprema za neke druge kompanije, za koje nije jasno kako su se uopšte pojavile – dogovori, koji su izrodili odluke pod strogo poverljivo. A tema je razvoj EPS-a, za koji su najbolji svetski eksperti jasno rekli, toliko puta, šta treba da se radi. Ali da se prihvatila preporuka Svetske banke ili EBRD, e pa onda ne bi bilo strogo pov. i ne bi ovi lobisti, tajkuni mogli da rade šta su navikli prethodnih godina. Na gubitku je država, svaki građanin i građanka ove zemlje, danas i svako dete koje tek treba da se rodi u Srbiji“, navela je Mihajlović.

  Dolazak Norvežana ni vicom ne može da se objasni

  Dodala je da zakonski okvir za uspon EPS postoji, kao i plan investicija i to još od pre dve i po godine.

  „A danas stanje jeste sumorno. Nema ni jednog novog objekta, jer su neznalice i pre deset godina, dok je cena struje bila niska, zaustavljale razvoj i izgradnju novih EEO. Iako se tada pregovaralo o izgradnji Đerdapa 3, za te i takve bolje je bilo uvoziti struju. Jer što je manje kapaciteta, to je više uvoza. A kada je 2021. godine došla kriza i dalje se ne gradi, a razlog je isti – neki posrednici, neki koji su hteli da grade TE -TO Kolubara B, koji to i danas hoće, ali sa delom lošeg uglja i uvezene biomase, imaju druge kombinatorike. A EPS propada“, navela je Mihajlović.

  Naučni savet EPS protiv transformacije u akcionarsko društvo

  Ona je rekla da je EPS jedino što je ovoj zemlji ostalo i što može da pruži bar delić energetske bezbednosti, uz stručno, iskusno i pregledno upravljanje i rukovođenje.

  „Objašnjenje upliva norveške kompanije sa pričom o profesionalizaciji menadžmenta, ne može čak ni vicom da se objasni. Srbija je imala i ima najbolje stručnjake, neki su oterani, neki su se sklanjali jer nisu ničiji, jer neznalicima ne trebaju stručnjaci, njima trebaju poslušnici i takve su dovodili“, navela je ona.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE