Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučni savet EPS protiv transformacije u akcionarsko društvo

  Većina članova Naučnog saveta Elektroprivrede Srbije na vanrednoj sednici usvojila je stav po kome predlažu obustavu najavljene transformacije EPS u akcionarsko društvo.

  Navode da bi sprovođenje onog što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike ugrozilo interese države, društva, građana i privrede.

  EPS je saopštio i da smatra kako bi javno snabdevanje električnom energijom trebalo da bude delatnost od opšteg interesa, jer rezultati stručnih analiza i iskustva drugih potvrđuju da drugačija rešenja koriste krupnom kapitalu i da su izuzetno nepovoljna za stanovništvo i privredu.

  „Osnivanje jednočlane Skupštine akcionarskog društva EPS nema smisla i ne bi bilo prihvatljivo čak ni i u slučaju kada bi taj jedini član bio stručnjak“, ukazuju članovi Naučnog saveta.

  Oni ističu da bi sužavanje delatnosti elektroprivrede samo na proizvodnju energije, dok bi neko drugi trgovao energijom koju će EPS proizvoditi, dovelo do prekida aktuelnog oporavka EPS, preduzeće dovelo u nezavidan finansijski položaj, a samim tim i uslove za naredne korake privatizacije, koji bi ugrozili energetski suverenitet Srbije.

  Predstavnici nauke i struke upozoravaju da se društveni interes ne sme staviti u senku interesa uticajnih investitora i da treba uvažiti stavove struke, kao i negativne posledice koje je transformacija elektroprivrede imala u drugim zemljama.

  Naučni savet ističe da treba umanjiti sveukupni uticaj politike, interesnih grupa i privatnog kapitala na pitanja struke, a naročito onih uticaja na elektroenergetiku koji su do sada pokazali štetne posledice.

  Ko čini Naučni savet EPS?

  Naučni savet EPS čine predsednik Odbora SANU za energetiku, dekani Elektrotehničkog, Mašinskog, Rudarsko-geološkog, Građevinskog fakulteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Elektronskog fakulteta u Nišu, Fakulteta tehničkih nauka u Čačku i predstavnici Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

  U tom telu su i prodekani za saradnju sa privredom većine ovih fakulteta, direktori instituta „Nikola Tesla“, „Mihajlo Pupin“, „Jaroslav Černi“, direktor Rudarskog instituta, kao i zaposleni u EPS sa naučnim zvanjima, doktori nauka i doktoranti.

  Od 67 članova Naučnog saveta, u radu sednice učešće je uzelo njih 45, od kojih je 38 glasalo za predloženi tekst stava Naučnog saveta.

  Izvor: 021, Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE