Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oliver Štrajt, direktor projekta E2E

  ,,Znanjem do posla, a umrežavanjem do konkurentnosti“

  Oliver Štrajt, direktor projekta E2E, za BIZLife govori o osnaživanju mladih i regionalnom povezivanju.

  Švajcarsko-srpski projekat „Znanjem do posla” već osam godina aktivno radi na prevazilaženju neuravnoteženosti na tržištu rada između ponude i potražnje za kvalifikovanom radnom snagom. Svesni koliko su za ekonomski prosperitet i konkurentnost važni i umrežavanje i razmena iskustva, projekat je otišao korak dalje i, u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije i Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana (WB6), inicirao održavanje regionalnog događaja „Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana (WB6)”. Oliver Štrajt, direktor projekta E2E, govorio je o značaju susreta.

  Šta vas je motivisalo da povežete region i podstaknete nas da glasnije govorimo o formalnom i neformalnom učenju kroz rad i o socijalnoj inkluziji?

  ‒ Zahvaljujući našem projektu „Znanjem do posla”, mi već osam godina insistiramo na ulaganju u mlade, kreirajući bolje preduslove za njihovo brže zapošljavanje kroz sistem karijernog vođenja i savetovanja, kao i kroz obuke na radnom mestu kod poznatog poslodavca. Prisutni smo u 13 regiona u Srbiji, a naši partneri, takozvani karijerni savetnici, osnažuju mlade u razumevanju ličnih talenata i aspiracija, informišu ih o aktuelnostima sa tržišta rada, mogućnostima daljeg obrazovanja, usavršavanja i zapošljavanja i povezuju ih sa potencijalnim poslodavcima.

  Sve lokalne ekonomije pate od identičnih izazova. Kako delimo iste probleme, važno je da učimo jedni od drugih. Kako bismo bili konkurentniji na tržištu, treba da se držimo zajedno i budućim generacijama obezbedimo uslove za učenje kroz rad, razvijajući njihovu kreativnost, ali i svest o sopstvenoj vrednosti. Susret i konstruktivan dijalog pokazali su da je privatni sektor čitavog regiona otvoren i veoma zainteresovan za saradnju.

  Projekat iza koga stojite godinama afirmiše učenje kroz rad i socijalnu inkluziju u Srbiji. Kako vidite dosadašnje rezultate i potencijale?

  ‒ Naše usluge karijernog vođenja i savetovanja do sada je širom Srbije koristilo gotovo 27.000 mladih ljudi. Preko 1600 polaznika naših programa uspešno je završilo obuku na radnom mestu, a čak 77 odsto njih je pronašlo zaposlenje. Naravno, naš uspeh ne bi bio potpun bez saradnje sa obrazovnim institucijama i privatnim sektorom. Preko 250 kompanija otvorilo je vrata mladim kadrovima da uče u realnom okruženju kroz rad, svesni da su upravo oni nosioci budućeg razvoja, te da od toga koliko danas ulažemo u njih zavisi kako će nam biti sutra.

  Kako mladi reaguju na usluge koje nudite u Srbiji, a kako to izgleda u regionu?

  ‒ Konekcija između mladih ljudi, obrazovnog sistema i privatnog sektora formula je uspeha. Trudimo se da kroz usluge karijernog vođenja i savetovanja budemo ne samo aktuelni već i atraktivni. Oslanjamo se na nove tehnologije, omogućavamo našim polaznicima da se oprobaju u učenju kroz rad u virtuelnom svetu i budimo njihovo interesovanje pružajući im mogućnost da se oprobaju u prvim radnim zadacima. Na konferenciji smo imali priliku da zaključimo da mladi u regionu razmišljaju isto: „Dajte nam šansu i isplatiće se.”

  Konferencija u PKS pokazala je da projekat E2E nadilazi svoje prvobitne ambicije – smanjiti nepopularnu statistiku kada je reč o nezaposlenosti. Kako vidite krajnju ulogu projekta, ali i regionalnog povezivanja?

  ‒ Naša misija je sasvim jasna: želimo da učestvujemo u stvaranju održivog ekosistema koji podržava razvoj mladih ljudi i pruža jednake šanse za sve. To, pre svega, podrazumeva da beneficije i obuke budu dostupne svima, uključujući i osetljivije socijalne kategorije društva, kao i osobe sa invaliditetom. Jednak pristup obrazovanju, obuci i zaposlenju u fokusu je svega što radimo, jer verujemo u društvo koje poštuje i podržava razlike. Konferencija je pokazala da imamo partnere širom regiona koji dele našu strast i viziju uspešnijeg i konkurentnijeg Balkana. Saradnja je naša najveća šansa i zato hajde da je iskoristimo.

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE